FBI TRAŽI PODATKE O STRANIM STUDENTIMA U SAD-U - LIST

Američki FBI traži od kolega i sveučilišta u Sjedinjenim Državama da pruže osobne informacije o svim stranim studentima i profesorima, piše u srijedu The Washington Post.

FBI kaže da mu informacije trebaju kako bi utvrdio održavaju li studenti ili nastavnici veze sa teroristima, piše list.

The Washington Post navodi mišljenje dužnosnika američkog ministarstva pravosuđa da prema najnovijim zakonima sveučilišta mogu dati informacije, a da o tome ne obavijeste one na koje se odnose.

Ministarstvo obrazovanja, međutim, upozorilo je da se neke od informacija koje traži FBI ne mogu dati bez sudskog naloga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polemika je najnoviji primjer napetosti između američke policije i sveučilišta nakon terorističkih napada 11. rujna koje su izveli napadači obučeni u američkim školama za pilote iskoristivši nemaran nadzor nad stranim studentimas u SAD-u, piše The Washington Post.

Još jedna američka savezna agencija, Ured za imigraciju traži od sveučilišta slične podatke kao i FBI nastojeći ući u trag oko 200.000 stranih studenata koliko se godišnje upiše u američke škole, ali je za razliku od FBI-ja ta služba za to ovlaštena.

The Washington Post navodi kako je nakon napada 11. rujna oko 200 američkih koledža priznalo je da je FBI-ju dalo informacije o stranim studentima, većinom bez sudskog naloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara