FBI u Arizoni pronašao kante pune ljudskih glava, frižider s genitalijama...

FBI u Arizoni pronašao kante pune ljudskih glava, frižider s genitalijama...
Screenshot: YouTube

SAVEZNE vlasti u SAD-u 2013. su počele istraživati sumnjive tvrtke koje se bave prodajom tijela doniranih u znanstvene svrhe. Jedna od njih je i Biological Resource Center (BRC) iz Arizone. 

Spomenuta tvrtka ugašena je nakon racije FBI-a 2014., no detalji koje su iznijeli svjedoci tek se sada počinju pojavljivati u javnosti i gotovo su preodvratni da bi se u njih moglo povjerovati, javlja Gizmodo

Scene iz horor filmova 

Bivši agent FBI-a Mark Cwynar izjavio je da je u BRC-u vidio, između ostalog, "zaražene glave", "kantu punu glava, ruku i nogu" te "hladnjak ispunjen muškim genitalijama".  

Također je izjavio da je vidio "glavu žene prišivenu na tijelo muškarca u stilu Frankensteina kako visi na zidu". 

Prema podacima Reutersa, agenti su pronašli 1755 dijelova ljudskih tijela težine 10 tona.

Matthew Parker, drugi bivši agent FBI-a koji je radio na slučaju, izjavio je da mu je od siline gađenja kasnije dijagnosticiran PTSP.

"Nisam mogao spavati cijelu noć nakon toga. Izgledalo je kao klaonica pretvorena u smetlište", rekao je. 

Laganje ožalošćenim obiteljima 

Svjedočenje Cwynara uslijedilo je nakon tužbe 33 ljudi usmjerene protiv BRC-a u kojoj stoji da je tvrtka dobila dijelove tijela preminulih članova njihovih obitelji na temelju lažnih izjava.

Tužitelj Troy Harp, koji je BRC-u donirao tijela svoje majke i bake, rekao je da je vjerovao da će biti korištena u znanstvene svrhe. 

"Rak, leukemija i slično, pri čemu bi se koristili uzorci stanica tijela. Tako su mi rekli", dodao je. 

Reuters, pak, izvještava o najmanje 21 tijelu koje je nakon donacija preuzela vojska SAD-a u cilju obavljanja eksperimenata s bombama. 

Netransparentnost industrije

Iako je slučaj BRC-a poprilično degutantan primjer zlouporabe doniranih tijela preminulih osoba, ukazuje na puno veće probleme kada su u pitanju transparentnost i regulacija ove malo poznate industrije. 

Često nudeći usluge kremiranja obiteljima preminulih osoba, brokeri prodaju donirana tijela na tržištu na kojemu se ljudska glava može kupiti za 300 dolara, dok su cijela trupla bila prodavana po cijeni od 5000 dolara 2013. godine.

U gotovo svim američkim saveznim državama prodaja dijelova tijela koji se ne mogu transplantirati legalna je osim ako se ne radi o fetusima. Posljednjih su godina države Arizona i Colorado donijele strože zakone po pitanju regulacije, no većina saveznih država nema jasna pravila o tome kako se donirana trupla trebaju skladištiti ili prodavati. 

Vlasnik BRC-a Stephen Gore priznao je krivnju zbog ilegalnih radnji koje je tvrtka provodila i pritom u pismu sucu rekao da je riječ "o industriji koja nije imala formalnih regulacija koje bi mogla rabiti kao smjernice".

Harp je rekao da želi veću kontrolu saveznih vlasti nad ovom industrijom. "Ovo je nevjerojatno. To je horor priča", rekao je.    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara