Feral: "Dokumenti koji pomažu Gotovini su falsifikat"

Feral: "Dokumenti koji pomažu Gotovini su falsifikat"

TJEDNIK Feral Tribune u današnjem je broju ustvrdio da je jedan od dokumenata kojima Ured Predsjednika želi dokazati nevinost generala Ante Gotovine krivotvoren.

Riječ je o jednom od dokumenata koje je predsjednik Republike Stjepan Mesić ustupio Vladi nakon što je tjednik Nacional objavio intervju s Gotovinom, prvi nakon podizanja haške optužnice i generalova bijega 2001.

U Uredu Predsjednika nisu željeli komentirati tvrdnje Ferala, a Ivo Pukanić, vlasnik i novinar Nacionala, ocjenu vjerodostojnosti dokumentacije prepušta stručnjacima.

Feral Tribune tvrdi da su se "Nacional, Ured Predsjednika i Protuobavještajna agencija (POA) upustili u obranu generala Ante Gotovine uz pomoć obavještajnih falsifikata i podvala".

Tjednik tu tvrdnju potkrjepljuje faksimilom letka kojim ministarstvo obrane tzv. RS Krajine stanovništvo poziva na povlačenje pred, kako kažu, napadom ustaške vojske. Sporni letak je objavio Nacional u broju od ovoga tjedna. Potpisao ga je Mile Mrkšić, zapovjednik srpske pobunjeničke vojske, a danas pritvorenik Haškog suda. Letak je raspačavan na okupiranim područjima uoči akcije Oluja 1995.

Činjenicu da je ovjeren ćiriličnim žigom ministarstva obrane tzv. RSK na kojem je dio slova u nazivu te institucije napisan latiničnim pismom, Feral ističe kao glavni argument za sumnju u vjerodostojnost Predsjednikove dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Feralu tvrde da je riječ o "podvali hrvatskih obavještajaca", te da su gotovo identičan dokument objavili još 2001. Razlika je, kažu, samo u smjeru kojim su se trebali povući civili pred napadom Hrvatske vojske.

Da je riječ o krivotvorini Feral potvrdu nalazi i u tekstu objavljenom u Hrvatskom vojniku 1997. pod naslovom "Završne operacije Hrvatske vojske". Prema tjedniku, u tom članku admiral Davor Domazet za letak piše da je riječ o "domišljatoj podvali".

U Uredu predsjednika Feralove tvrdnje nisu htjeli komentirati. "Ured Predsjednika nema komentara", rekla je Hini Danijela Barišić, pročelnica Odjela za informiranje.

Ivo Pukanić, autor članka u sklopu kojega je Nacional objavio sporni dokument, dopušta mogućnost da među dokumentima kojima se dokazuje Gotovinina nevinost ima i onih čija je vjerodostojnost upitna. Naglašava, međutim, da će o tome suditi stručnjaci.

"Nisam ekspert. Moguće je da među dokumentima koji su upućeni Haagu ima i onih koji nisu OK, ali ne vjerujem da su svi dokumenti falsificirani", izjavio je Pukanić telefonski za Hinu.

Istaknuo je da je vjerodostojnost dokumenata stvar stručnih službi, te da će, na koncu, svoj sud o tome donijeti i Haag.

 Izvor fotografije: www.feral.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara