FERRERO-WALDNER O VANJSKOPOLITIČKIM PRIORITETIMA AUSTRIJE

Austrijska ministrica vanjskih poslova Benita FerreroWaldner u četvrtak je kao prioritete austrijske vanjske politike istaknula širenje EU, stabilizaciju jugoistočne Europe i u tom kontekstu potporu hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU, te zauzimanje za mirno rješenje iračke krize.

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel u četvrtak je pred parlamentom u Beču predstavio novu osamnaestočlanu koalicijsku Vladu koju čine Narodna i Slobodarska stranka a ministri su predstavili program rada.

Nabrajajući u tom okviru zadaće austrijske vanjske politike, Ferrero-Waldner je istaknula kako je proširenje EU od velike važnosti za Austriju te dodala da ´Austrija mora poduprijeti kandidaturu Hrvatske za punopravno članstvo u EU za koju je Hrvatska već podnijela zahtjev i na tom putu će joj pomoći´.

Također je kazala da je za Austriju vrlo važna stabilnost cijele regije i u tom smislu podržava provedbu Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu istaknuvši kako ´mi Austrijanci imamo veliku odgovornost za tu regiju´.

Osvrnuvši se na iračku krizu, Ferrero-Waldner je rekla da se Irak mora razoružati ali i da Austrija mora učiniti sve kako bi se pronašlo mirno rješenje krize u okviru UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara