Ferrero-Waldner za obnovu transatlantskih veza

Europska povjerenica za vanjske poslove Benita FerreroWaldner, koja boravi u posjetu Washingtonu, u četvrtak navečer se založila za obnovu odnosa Europske unije i Sjedinjenih Država.

U govoru u Centru za strateške i međunarodne studije ona je naglasila da je današnja Europska unija potpuno drugačija nego što je bila prije godinu dana.

"Danas je Europska unija drugačija nego je bila prije godinu dana, a pogotovo prije deset ili dvadeset godina. Tek prije deset godina i moja se zemlja pridružila EU. Danas ima 25 zemalja članica, još dvije, Bugarska i Rumunjska, trebale bi se priključiti 2007., a trebali bi započeti i pregovore s Hrvatskom i Turskom", pojasnila je.

S obje strane Atlantika došlo je do promjena: nova američka administracija preuzima dužnost ovoga mjeseca, a nova Europska komisija i novi Europski parlament preuzeli su dužnost krajem prošle godine, naglasila je Europska povjerenica.

Budući da se ove godine slavi deseta obljetnica Nove transatlantske agende "to je dobra prigoda za razgovore o obnovi naših veza".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše veze sigurno nisu bile jednostavne tijekom posljednjih nekoliko godina", rekla je Ferrero-Waldner, dodajući da je sada prigoda za njihovu obnovu.

Američki predsjednik George Bush također je govorio o važnosti transatlantskih veza i najavio da će njegov prvi posjet nakon inauguracije 20. siječnja biti upravo Bruxellesu.

Ferrero-Waldner bi se u petak tijekom posjeta Washingtonu trebala susresti s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom i savjetnicom predsjednika za nacionalnu sigurnost i Powellovom nasljednicom Condoleezzom Rice.

(Hina) xmaš ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara