festival znanosti: predavanje dragana roše o planetima drugih zvijezda

Voditelj Zagrebačke zvjezdarnice dr. Dragan Roša večeras je u Tehničkome muzeju govorio o jednoj, kako je rekao, aktualnoj i intrigantnoj astronomskoj tema otkriću planeta drugih zvijezda onih izvan našega Sunčevog sustava.

Predavanje je održano u sklopu Prvoga festivala znanosti u Hrvatskoj kojim se u tri grada - Zagrebu, Rijeci i Varaždinu javnosti želi približiti činjenica da je znanost "svuda oko nas".

Po riječima voditelja Zagrebačke zvjezdarnice, trebalo je proći više od četiri stoljeća da bi se potvrdile riječi poznatoga talijanskog filozofa Giordana Bruna iz 1584. da "postoji bezbroj sunaca i bezbroj zemalja koje obilaze oko njih na isti način kao što to čini sedam planeta našega sustava".

Naime, podsjetio je Roša, prvi planet drugih zvijezda otkriven je 1995. u sazviježđu Pegaza spektroskopskom metodom radijalnih brzina - jednom od metoda koje su se razvile zahvaljujući novim tehnologijama.

Prvi otkriveni planet neke druge zvijezde Jupiterove je mase, a do danas je otkriveno preko stotinu takvih planeta. Pri tomu su se istraživači koristili i pomrčinskom (fotometrijskom) metodom, metodom mikrofokusiranja, neposrednim opažanjem te metodom pravilnosti pulseva pulsara.

Roša smatra da su perspektive takvih istraživanja velike pa je tako spomenuo da danas postoji 10-ak istraživačkih projekata, među kojima je i projekt NASA-e "Terrestial Planet Finder". To je, objasnio je, zapravo istraživački projekt traženja terestičkih planeta - onih koji su slični našemu matičnom planetu Zemlji.

Ipak ostaje tek za vidjeti hoće li se potvrditi i sljedeće Brunove riječi, također iz daleke 1584. da "bezbrojni svjetovi u svemiru nisu ništa lošiji i slabije naseljeni nego li naša Zemlja", rekao je na kraju predavanja voditelj Zagrebačke zvjezdarnice Dragan Roša.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara