Festival znanosti: Predavanje Gordana Lauca o utvrđivanju identiteta analizom NDA

O ANALIZI DNA (deoksiribonukleinske kiseline) danas najznačajnijoj metodi za utvrđivanje identiteta, večeras je pred brojnom publikom okupljenom u zagrebačkom Tehničkome muzeju govorio dr. Gordan Lauc, voditelj DNA laboratorija za identifikaciju žrtva Domovinskoga rata u Osijeku.

U predavanju pod naslovom "DNA, DNA, jesam li to ja", održanome u sklopu Prvoga festivala znanosti u Hrvatskoj, koji traje do 18. svibnja, Lauc je istaknuo da je ta metoda nedvojbeno vrlo korisna, ali da je u primjeni nužan oprez zbog realne mogućnosti ugrožavanja ljudskoga prava na privatnost, odnosno prava na, kako je rekao, "našu DNA".

Analiza DNA postaje danas sve više osnovno sredstvo suvremene dijagnostike, a posljednjih godina posebice se primjenjuje kao metoda izbora za utvrđivanje identiteta u sudskoj medicini i kriminalistici, ali i pri utvrđivanju očinstva i traženju nestalih osoba.

Gordan Lauc je 1999. u Osijeku utemeljio DNA laboratorij za identifikaciju žrtava Domovinskoga rata koji djeluje u sklopu Medicinskoga fakulteta osječkoga Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o načinu na koji se utvrđuje identitet žrtava - složenom metodom usporedbe njihova genotipa s genotipovima potencijalnih roditelja i rođaka, Lauc je podsjetio da Hrvatska još traži 1275 osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata. Zbog potreba utvrđivanja identiteta žrtava do sada je analizirano i više od 3500 genotipova roditelja ili rodbine nestalih osoba što je, istaknuo je Lauc, skoro 90 posto svih potrebnih genotipova.

Da bi se moglo reći da je identitet žrtve doista utvrđen, zakon određuje da vjerojatnost mora biti 99,99 posto.

A kad je pak riječ o mogućnostima koje Hrvatska danas ima za utvrđivanje identiteta žrtava rata, Lauc je ustvrdio da se slobodno može reći da je taj sustav jedna od najmodernijih u svijetu za analizu DNA.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara