Počinju pregovori o primirju u Siriji: Oporba ipak dolazi razgovarati, Kurdi u startu isključeni

Počinju pregovori o primirju u Siriji: Oporba ipak dolazi razgovarati, Kurdi u startu isključeni

Foto: Hina

GLAVNA sirijska oporbena skupina dogovorila se da će putovati u Ženevu gdje su Ujedinjeni narodi započeli mirovne pregovore kako bi se završio petogodišnji rat u Siriji, ali je rekla kako želi razgovarati o humanitarnim pitanjima prije sudjelovanja u političkim pregovorima.

Visoki dužnosnik oporbe je rekao da će Visoki pregovarački odbor (HNC), velika koalicija političke oporbe i sirijskih oružanih skupina osnovana u prosincu u Saudijskoj Arabiji za razgovore u Ženevi, poslati između 30 i 35 članova na pregovore.

UN-ov izaslanik Staffan de Mistura pozvao je sirijsku vladu i oporbenu krovnu skupinu u Ženevu na neizravne pregovore na kojima će se oni susretati u odvojenim prostorijama.

Visoki pregovarački odbor je do posljednjeg trenutka odbijao ići. Skupina koja uključuje naoružane i političke protivnike Assada ustrajavala je na tome da želi prekid zračnih udara i opsade gradova i oslobađanje zatvorenika prije nego razgovori mogu početi.

U petak navečer HNC je rekao kako ide u Ženevu nakon što je dobio jamstva da će njegovim zahtjevima, zacrtanim u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a prošli mjesec, biti udovoljeno, ali je dao do znanja da će njegovo sudjelovanje u procesu u početku biti ograničeno.

"HNC će ići sutra u Ženevu kako bi razgovarao o ovim humanitarnim pitanjima što će utrti put u politički proces pregovora", rekao je glasnogovornik Salim al-Muslat arapskom informativnom kanalu al-Arabiya al-Hadath.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNC  je rekao kako je napravio popis od 3000 sirijskih žena i djece u vladinim zatvorima koji trebaju biti oslobođeni.

Šef izaslanstva HNC-a Assad al-Zoabi je na kanalu Sky News Arabiya baziranom u Abu Dhabiju rekao da je oporba odlučila sudjelovati u pregovorima u Ženevi nakon što je dobila jamstva Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije o primjeni humanitarnih mjera predviđenih rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kurdi isključeni iz pregovora na inzistiranje Turske

HNC sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji priopćio je ranije u petak da neće ići u Ženevu nego će nastaviti razgovore u Rijadu kako bi donio konačnu odluku o sudjelovanju u mirovnim pregovorima u Švicarskoj.

Ključni članovi oporbe uvjetovali su svoje sudjelovanje na pregovorima ispunjavanjem određenih uvjeta, među kojima su prestanak bombardiranja i blokada u Siriji.

Čelnik Odbora Riyad Hijab izjavio je ranije da članovi HNC-a ne vjeruju u uspjeh tih pregovora. "Mi ne idemo na pregovore jer nismo prihvatili dnevni red. Ranije smo rekli da ne želimo nikakvu ulogu (sirijskog predsjednika) Bashara al-Assada u budućnosti Sirije", rekao je Hijab u četvrtak navečer za televiziju Al Arabija.

Drugi ključni oporbeni faktor Kurdi, koji kontroliraju veći dio sjeveroistoka Sirije i potvrdili su se u borbi s Islamskom državom na terenu, isključeni su iz pregovora na zahtjev Turske. Kurdi kažu da su bez njihove prisutnosti pregovori osuđeni na propast.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara