RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Filipinac koji sudjeluje u potrazi: Dobili smo nove upute, ništa ne vidimo

Filipinac koji sudjeluje u potrazi: Dobili smo nove upute, ništa ne vidimo
Foto: Facebook, Marine Nationale/Twitter

FILIPINSKI član posade trgovačkog broda koji je uključen u potragu za nestalim pomorcima s Bourbon Rhodea, na čelu s hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem, ispričao je za Morski.hr iz prve ruke što se ondje trenutno događa.

"Još uvijek tražimo. Vrijeme je dobro, ali ne vidimo ništa. Bio sam sinoć na dužnosti i bila su tri broda u akciji traganja i spašavanja. ALP Striker vodi i zadaje uzorke potrage, sad za pet brodova. Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe. Nadam se da ćemo pronaći nešto", ispričao je ovaj Filipinac.

"Nisam vidio nikakve letjelice dok sam bio na straži. Nisam siguran ima li uopće zrakoplova uključenih u potragu, no dok sam ja na dužnosti, nisam ih vidio", dodao je.

Na upit znači li to da samo brodovi sudjeluju u akciji traganja i spašavanja, kaže: "Da, mislim da je tako."

Među nestalima i njegov sunarodnjak

Među nestalima s Bourbon Rhodea je i njegov sunarodnjak, drugi časnik Edwin Furog, zbog čega mu ova potraga posebno emotivno pada.

"Molitva, molitva, molitva… To je jedina stvar koju možete napraviti u ovome trenutku, a mi ćemo dati sve od sebe u potrazi", ispričao je ovaj mladi filipinski pomorac.

Čeka se analiza satelitskih snimki

Podsjetimo, Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera Plenkovića, objavio je danas navečer kako je satelit snimio nove snimke područja na kojem je jučer uočen objekt nalik splavi.

"Sateliti kruže i treba čekati izvjesno vrijeme da se nađu na istoj lokaciji. Za sada je samo jedan satelit uhvatio predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati. Danas se još jedan satelit našao iznad tog područja. Trenutno se analiziraju ti snimci. Do kraja dana očekujemo informacije nalazi li se nešto na toj snimci", rekao je.

Istaknuo je kako je vlada tražila angažiranje vojnih zrakoplovnih snaga.

"Oni sada to razmatraju. Još uvijek nemamo odgovor na to budući da je to jako udaljeno područje. Za sada nemamo konkretan odgovor. Za sada je na tom području 8 brodova. Brodovi su tamo 24 sata. Oni su tamo i noću, što je razlika s avionima i satelitima. Noću su ti brodovi još uočljiviji, jer imaju svjetla i tada se te rakete bolje vide. I to je prednost brodova u odnosu na druge mogućnosti potrage“, rekao je.

Vlasti na Martiniqueu: Tragamo još danas, a onda ćemo vidjeti ima li smisla dalje

Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje u francuskom Ministarstvu unutarnjih poslova, prefekture Martinique, za Jutarnji list je ranije danas potvrdio da je jučer uočen objekt nalik splavi preko satelita, ali da još uvijek nije utvrđeno o čemu se točno radilo.

"Danas ćemo još tragati, a onda ćemo odlučiti ima li smisla ili ne nastaviti potragu", rekao je.

Hrvatska ponudila sufinanciranje potrage za pomorcima

Državni vrh ponudio je i sufinanciranje potrage, zajedno s Ukrajinom, čiji državljani čine najveći dio posade.

"Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova", potvrđeno je iz vlade.

Sindikat pomoraca: Ne smije stati na ovome

Vladimir Svalina iz Sindikata pomoraca kaže da objekt koji je jučer lociran mora biti pronađen. "Ne smije ostati praznina ovdje", kaže.

"Očekujem da večeras dobijemo neke konkretne informacije o tome i mi smo stalno s EMSA-om u kontaktu. Nadam se da ćemo dobiti tu informaciju večeras", dodao je Svalina.

Razvoj događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara