Filmom "Gori vatra" otvoren 1. Zagreb Film Festival

BOSANSKO-HERCEGOVAČKIM filmom "Gori vatra" Pjera Žalice večeras je u Studentskom centru (SC) otvoren 1. Zagreb Film Festival (ZFF), na kojem će se do 11. listopada prikazati 30-ak filmova kojima je zajedničko da su prvo ili drugo autorsko djelo.

U glavnom, natjecateljskom, programu prikazivat će se filmovi u tri kategorije - dugometražni igrani, dokumentarni i kratki filmovi.

Svake večeri u Kinu SC-a na programu su po dva igrana filma, prije kojih se prikazuju kratki filmovi.

Osim "Gori vatra", filma o dolasku američkog predsjednika u jedan bosanski gradić, večeras je u glavnom programu prikazan njemački film "Schultzeova tuga", priča o čovjeku čija se svakodnevica stubokom mijenja kad postaje suvišan na poslu.

Kao najveće atrakcije zagrebačkoga filmskog festivala najavljuju se ruski film "Povratak" Andreja Zvjaginceva, ovogodišnji dobitnik "Zlatnog lava" u Veneciji, i "Lost in Translation", drugi film Sophie Coppole kojim je ta američka redateljica izišla iz sjene oca Francisa Forda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mnogi filmovi i redatelji sa ZFF-a već su postigli uspjehe na svjetskim festivalima, među njima su tajlandski "Blissfully Yours" Apichatponga Weerasethakula, brazilski "Madame Sata" Karima Ainouza i švedski "Pakao u kući" Susan Taslimi.

Otvorenjem skupne izložbe dizajnera "Jumbo Art" u sklopu ZFF-a danas je počeo i Festival prvih. Umjetnici koji su se već potvrdili na jednom području za taj festival izradili su projekte u nekom drugom području, o temi "reklamokracija".

Kao dio popratnog programa danas je predstavljena knjiga "Zagreb - Grad i modernost" Feđe Vukića, svojevrsna monografija grada Zagreba i njegove moderne povijesti.

Osim Festivala prvih ZFF će od 8. do 10. listopada ugostiti Festival digitalne kreativnosti u organizaciji Bulaja naklade, posvećen digitalnim tehnologijama, filmu i ilustraciji.

Popratni dio Festivala, koncerti, predstavljanja knjiga i filmskih škola, izložbe, održavat će se u svim prostorima SC-a, od Teatra ITD do MM-a, od 14 sati do dva u jutro.

Ulaz na sva događanja, osim večernjih projekcija, besplatan je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara