Filozofski fakultet između dvije zakonite opcije odabrao onu koja više diskriminira studente

Filozofski fakultet između dvije zakonite opcije odabrao onu koja više diskriminira studente
VIJEĆE Filozofskog fakulteta u Zagrebu donijelo je 28. lipnja odluku da budući studenti koji su se na razredbeni ispit prijavili pod statusom "V" ulaze u upisnu kvotu studenata na teret Ministarstva, tj. zajedno s kandidatima u statusu "R", odnosno, redovnim studentima.

Pristupnici sa statusom "V" trebali su samo prijeći prag, i prema posebnoj rang listi upisali su se na fakultet. Svima koji su prešli prag mjesto je bilo zajamčeno. Redovni kandidati upisivali su se prema mjestu na rang listi, ali tek nakon 186 studenata, odnosno 29,4 posto od ukupno 633 studenata koliko Filozofski upisuje na teret Ministarstva, što znači da je 29,4 posto redovnih pristupnika koji bi prošle godine bez problema mogli upisati željenu studijsku grupu ove godine ostalo zakinuto.

Dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković više je puta u javnosti govorio da je takva odluka Filozofskog fakulteta, koji se teško bori s prevelikim brojem studenata s obzirom na prostor, nastavnike i sredstva kojima raspolaže, posve zakonita.

Istina, ta se odluka Vijeća baš ni u čemu ne kosi sa zakonom, pogotovo zato što ministar Primorac ove godine nije, kao lani, naredio da se studenti sa statusom "V" upisuju izvan kvote.

Međutim, postojalo je još jedno, također zakonito, rješenje koje je Vijeće Filozofskog fakulteta moglo donijeti, a koje bi, u danoj situaciji i s obzirom na diskriminirajući i neustavni članak 53. Zakona o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, bio pravedniji, odnosno, kojim bi se pristupnici na fakultet zaista upisali prema znanju prikazanom na razredbenom ispitu.

Lani su na Filozofskom, kao i ove godine na većini ostalih fakulteta, postojale dvije odvojene kvote i zato je na Fakultet upisano oko 30 posto više studenata nego inače.

Nije li se mogao reducirati broj studenata na taj način da ostanu te dvije kvote, ali da se razredbeni prag podigne još više (prag je ove akademske godine na Filozofskom fakultetu podignut s 200 na 300 bodova). Na fakultetu bi bio upisan manji broj studenata i upisali bi ga zaista oni s najboljim rezultatima na razredbenom ispitu.

Na to pitanje prorektor Sveučilišta za nastavu i studente Vjekoslav Jerolimov rekao je da je to "vrlo zdrav prijedlog", ali da Sveučilište nije moglo utjecati na odluku fakulteta, koji imaju dovoljnu autonomiju za donošenje takvih oduka.

"Sveučilište je vrlo labilna konfederacija u kojoj su dekani i fakulteti dovoljno samostalni za donošenje takvih odluka. Osobno, slijedeće godine želim vidjeti Sveučilište koje će biti dovoljno čvrsto da rektor može diktirati i sankcionirati šaroliko ponašanje pojedinih fakulteta." - rekao je Jerolimov, inače jedan od izglednih kandidata na izboru za novog rektora.

Do nadležne osobe na Filozofskom fakultetu (opet!) nismo mogli doći.

Ove je godine u srpanjskom roku na Sveučilište u Zagebu upisano oko 16,5 posto studenata sa statusom "V"  (njih 1864),  što je oko šest posto više nego lani. Prorektor je rekao da ga je taj broj iznenadio, jer se nadao brojkama sličnima prošlogodišnjima.

Na nekim je fakultetima ostalo još slobodnih mjesta za jesenski rok, na Sveučilištu u Zagrebu točno 3477.

"Razredbeni su postupci ove i prošle godine temeljeni na dva zakona koja se nikako ne mogu svesti pod isti nazivnik, nego su kontradiktorna. Na Senatu Sveučilišta kvote su određene prema realnim kapacitetima kojima fakulteti raspolažu, a zakon o braniteljima tjera nas da ih kršimo." - rekla je rektorica Sveučilišta Helena Jasna Mencer na press konferenciji održanoj u srijedu u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Zakon o pravima branitelja u kontradikciji je s člankom 65. Ustava RH, koji kaže da je "...srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje svakom dostupno pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima." Zato je Senat Sveučilišta Ustavnom sudu i poslao zahtjev za ocjenom ustavnosti spornog zakona o braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je najvažnija kvaliteta nastave. To što ima više studenata smatramo dobrim zato što Hrvatska ima poražavajuće nizak postotak visokoobrazovanih ljudi. Međutim, za to treba izdvojiti dodatana sredstva. Tu je i broj nastavnika. Oni se ne kupuju na ulici, njih treba odgajati. " - dodala je Mencer.

Što se tiče Kineziološkog fakulteta koji je na isti način upisivao ovogodišnje brucoše, ali na kojem se razlika između studenata sa statusom i redovnih pravi i na upisu u drugu godinu tako što je prvima potrebno 45 ECTS bodova za uvjet, a redovnima 50, rektorica i prorektor ponovili su da ne znaju za takvu informaciju.

Suočeni s podatkom da je Indexu takvu informaciju potvrdio tajnik Kineziološkog fakulteta Ivan Matić i da to pravilo stoji u službenoj Odluci o uvjetima upisa studenata u višu godinu studija u akademskoj godini 2006./07., članak 8, Kineziološkog fakulteta, obećali su da će sve provjeriti, i ako je to zaista tako, odgovorne sankcionirati.

Vlasta Šolc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara