Fina: U tri godine osobni stečaj zatražili 1251 građanin i tri obrtnika

Fina: U tri godine osobni stečaj zatražili 1251 građanin i tri obrtnika
Foto: Hina

OD SIJEČNJA 2016. do 21. siječnja ove godine u Hrvatskoj su pokrenuta 1254 postupka osobnih stečajeva pred savjetovalištima Financijske agencije (Fina), a njih 919 ili 73 posto završilo je neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju Finini podaci.

Prema Fininom pregledu zbirnih podataka od 1. siječnja 2016., od kada se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, do 21. siječnja ove godine pokretanje izvansudskog postupka zatražili su 1251 građanin i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova ukupna dugovanja iznose 935,6 milijuna kuna. 

Osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 7594 vjerovnika.

Najviše slučajeva u Zagrebu

Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 680 predmeta u ukupnom broju ima udio 54 posto, a slijede Osijek sa 102 predmeta, Pula s 84, Split sa 62 te Rijeka, u kojoj su stečaj zatražile 52 osobe, pokazuju podaci Fine.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza, 460,8 milijuna kuna ili 49 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.

Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je prijavljeno 120,5 milijuna kuna ili gotovo 13 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza. 

Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 63,2 milijuna kuna, a slijedi savjetovalište u Zlataru u kojem je u 23 postupka prijavljeno 49,9 milijuna kuna dugovanja, pokazuju podaci Fine. 

U Zagrebu je izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma - 439 od ukupno 919 u svim savjetovalištima.

Dosad je sklopljeno 16 izvansudskih sporazuma pred savjetovalištima, pri čemu Fina napominje da se, osim u jednom slučaju, radi o sporazumima koji su sklopljeni samo s dijelom potrošačevih vjerovnika.

U slučajevima kada izvansudski sporazum nije sklopljen sa svim potrošačevim vjerovnicima, uz sklopljeni izvansudski sporazum, potrošaču se izdaje i potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma, napominje Fina.    

Zakon o stečaju potrošača, kojim je omogućen osobni bankrot, stupio je na snagu 1. siječnja 2016. i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara