Finska preuzima predsjedništvo EU-a

Finska preuzima predsjedništvo EU-a

FINSKA u subotu preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Europske unije od Austrije koja je predsjedavala u prvoj polovici ove godine.

Finski premijer Matti Vanhanen i ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja ovoga su tjedna isticali da će proširenje EU-a biti jedan od prioriteta njihova predsjedavanja te da će se zauzimati za to da se pregovori s Hrvatskom nastave "uravnoteženim tempom".

Najavili su da će se zauzimati da se pregovori o poglavlju obrazovanje i kultura otvore tijekom ovoga mjeseca, prije ljetne stanke.

Tijekom finskog predsjedanja vodit će se rasprava o proširenju na temelju posebnog izvješća Europske komisije koja će na jesen iznijeti svoj prijedlog apsorpcijskih spososobnosti EU-a.

"Mi želimo voditi tu raspravu na način da izbjegnemo slanje krivih poruka ili signala sadašnjim i budućim kandidatima, jer je iznimno važno održati vjerodostojnost europske perspektive", izjavio je ministar vanjskih poslova Tuomioja. "To je posebno važno za zapadni Balkan, koji će biti visoko na popisu naših prioriteta", dodao je.

Proširenje će biti glavna tema prosinačkog summita EU-a kojim će završiti finsko predsjedništvo. EU će nastojati postići konsenzus oko daljnjeg proširenja i definirati što za EU u financijskom, političkom i institucionalnom smislu predstavlja daljnje širenje.

EU trenutačno vodi pregovore o pristupu s Hrvatskom i Turskom, Makedonija ima status kandidata, ali još uvijek nema datum kada će otvoriti pregovore, dok ostale zemlje zapadnog Balkana, kojima je EU obećao europsku perspektivu, imaju status potencijalnih kanidadata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori s Turskom tijekom finskog predsjedanja mogli bi biti prekinuti ako Ankara ne normalizira odnose s Ciprom, članicom EU-a koju ne priznaje.

Finska će tijekom svoga predsjedanja nastojati održati ustavni proces "na životu". Za jesen je najavljeno da će finski parlament ratificirati europski ustav, iako je, kako kažu finski dužnosnici, gotovo sigurno da on nikad neće stupiti na snagu u svom sadašnjem obliku.

Čelnici EU-a se slažu da treba zadržati bit sadašnjeg ustava, ali će on vjerojatno pretrpjeti manje izmjene, kako bi bio prihvatljiv onim zemljama, koje su ga odbacile na referendumima i ostalima koje imaju rezerve prema tom dokumentu. Jedna od mogućih promjena jest i promjena imena, tako da se izbjegne naziv ustav.

Finski premijer Vanhanen vodit će konzultacije sa svojim europskim kolegama o ustavnom procesu, ali će tek Njemačka, koja predsjedništvo preuzima u prvoj polovici sljedeće godine, izići s konkretnim prijedlozima. Cilj je da se to pitanje konkretno počne rješavati u drugoj polovici 2008. kada će na čelu EU-a biti Francuska.

Finsko će predsjedništvo nastojati učiniti Uniju prihvatljivijom za njezine građane. Prema premijeru Vanhanenu, kroz "otvorenost i transparentnost" i kroz konkretne rezultate može se riješavati kriza legitimiteta u EU.

Jedan od prioriteta finskog predsjedništva bit će i odnosi s Rusijom. Premijer Vanhanen je najavio da će ruskog predsjednika Vladimira Putina pozvati na summit EU-a koji će se u listopadu održati u Finskoj, a na kojem će jedna od tema biti europska energetska politika. Europa je uvelike ovisna o uvozu energeneta iz Rusije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara