Firme bivšeg HDZ-ovog premijera propadaju, u ogromnim su dugovima

Firme bivšeg HDZ-ovog premijera propadaju, u ogromnim su dugovima
Screenshot: HRT

TRGOVAČKI sudovi u Bjelovaru i Zagrebu su pozvali vjerovnike Nive konzaltinga i Nive servisa, tvrtki u sklopu Niva holdinga kojim je upravljao bivši premijer Nikica Valentić, da u zakonski predviđenim rokovima predlože otvaranje stečaja, odnosno da plate predujam za otvaranje stečaja.

Sud u Bjelovaru pozvao je sve zainteresirane za provedbu stečaja Nive konzaltinga da u roku od 15 dana plate 15.000 kuna predujma za plaćanje prethodnog otvorenog stečaja te tvrtke s posljednjim utvrđenim dugom od oko 777.000 kuna. Ne uplati li nitko zatraženi predujam, sud će donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključivanju te tvrtke registrirane za projektiranje i građenje sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici.

Na istoj adresi registriran je i Niva servis d.o.o, tvrtka u skraćenom stečaju za koju je zagrebački sud objavio oglas kojim se pozivaju vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečaja zbog evidentiranog duga nešto manjeg od 93.000 kuna.

Iako registrirane za srodne djelatnosti - projektiranje i gradnju, odnosno upravljanje nekretninama i njihovo održavanje - temeljni kapital navedenih tvrtki bitno je drugačiji. U slučaju Nive konzaltinga iznosi 2,45 milijuna kuna, a Nive servisa samo 20.000 kuna.

Osnivač jedne firme je sin

Kao jedan od osnivača Nive konzaltinga naveden je Ivan Valentić, sin bivšeg premijera Nikice Valentića, a osnivač Nive servisa je Niva inženjering koja je u stečaju od lipnja 2017.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna, a osnivač joj je Niva d.d., krovna tvrtka holdinga.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. godine, a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara