Fischer: Europa "ne može dopustiti da se ponovi sporazum iz nice"

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer u četvrtak je izjavio kako smatra da visoki predstavnici 25 europskih zemalja, koji će se u petak sastati u Bruxellesu zbog usvajanja novog europskog ustava, "ne mogu dopustiti da se im se dogodi druga Nica."

Fischer je u govoru održanom pred njemačkim zastupnicima izjavio kako smatra da će završetak summita u Bruxellesu ostati "otvoren", jer u Nici "nisu postignuti adekvatni odgovori" te je predbacio kako sporazum iz Nice manjinama povećava mogućnost blokiranja odluka proširenog EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj, prema Fischerovu mišljenju, korak unatrag mogao bi rezultirati opasnošću da Europa "počne funkcionirati u raznim brzinama". Sporazumom iz Nice sklopljenom u prosincu 2000. predviđeno je da gotovo isti broj glasova unutar Vijeća ministara ili u Europskom vijeću imaju Španjolska i Poljska kao i zemlje s većim brojem stanovnika (Francuska, Njemačka, Italija i Velika Britanija).

Summit u Bruxellesu održat će se uz iznimno visoke mjere sigurnosti, a za isti je dan najavljen štrajk djelatnika zaposlenih u javnom prometu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara