Fischer pozvao SAD da se izjasni je li u UN-u ili je izvan njega

Šef njemačke diplomacije Joschka Fischer pozvao je u nedjelju Sjedinjene Države da preuzmu vodeću ulogu u obnovi UNa koja je u tijeku i potaknuo ih da svoje djelovanje na svjetskoj pozornici ubuduće provode unutar UNa.

"Treba nam multilateralni pristup. Moramo znati vide li se Sjedinjene Države u sustavu UN-a ili izvan njega", kazao je u govoru na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, istaknuvši da je UN temelj "zakonitosti".

Ficher je zdušno stao u obranu govora koji je dan prije održao njemački kancelar Gerhard Schroeder a tiče se obnove prekoatlantskih odnosa unutar NATO-a: "Prekoatlantska veza je temelj novog svjetskog poretka u 21. stoljeću", ustvrdio je, dodavši da je "kancelar održao izvrstan govor koji nije pokopao prekoatlantske veze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kancelar Schroeder - koji je bio odsutan zbog gripe, ali je njegov govor pročitao ministar obrane Peter Struck - rekao je u subotu, prvog dana održavanja konferencije, da NATO "više nije glavno mjesto na kojemu prekoatlantski partneri razgovaraju i usklađuju svoje strategije", iznijevši prijedlog o temeljitoj reformi ustroja za prekoatlantsku suradnju.

Te su izjave neki sudionici shvatili kao želju da se oslabi uloga Sjevernoatlantskog saveza.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara