"Flamanski krajolik" u bečkom muzeju Povijesti umjetnosti

U BEČKOM Muzeju povijesti umjetnosti večeras se otvara izložba "Flamanski krajolik od 1520. do 1700."

"Slikarstvo flamanskih krajolika u vrijeme nastajanja oko 1520. bila je nizozemska specifičnost koja vrlo brzo postiže veliku umjetničku vrijednost i priznanje i preko nizozemskih granica", izjavio je danas na konferenciji za novinstvo u Beču u povodu otvorenja izložbe glavni direktor Muzeja povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) Wilfried Seipel, dodavši kako u to doba nastaju flamanski centri u Antwerpenu i Bruxellesu, gdje se posebno njegovalo slikarstvo krajolika - od slikanja brda, rijeka i sela do godišnjih doba i raja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na izložbi je izloženo oko 130 slika i 18 grafika. Pored majstorskih djela Pietera Bruegela i njegove čuvene slike "Lovci na snijegu", zatim Jana Brueghela i Rubensa, mogu se vidjeti i umjetnički radovi Herria met de Blesa, Corneliusa Massysa, Lucasa i Frederika van Valckenborcha, Davida Teniersa i drugih koji su u razdoblju od 1520. do 1700. slikali ljepotu krajolika.

Djela potječu iz Muzeja u Antwerpenu, iz Rotterdama, Berlina, Muenchena, zbirke Liechtensteina, iz Madrida, Washingtona i Praga.

Izložba Flamanski krajolici otvorena je do 12. travnja 2004.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara