HHO uručio nagradu za životno djelo Florence Hartmann

Foto: AFP (Arhiva)

HRVATSKI HELSINŠKI ODBOR nagradu za životno djelo "Petar Mrkalj", koja nosi ime pokojnog zaslužnog člana i direktora HHO-a, a koja se dodjeljuje "osobama ili institucijama u zemlji i inozemstvu čije djelovanje značajno doprinosi zaštiti ljudskih prava", ove je godine dodijelilo Florence Hartmann!

"Umjesto batine ili tjeralice da dobijem nagradu jako, jako mi je drago, i drago mi je što sam mogla doći i primiti je danas", kazala je Hartmann na svečanosti u Novinarskom domu.

Iako je raspisana tjeralica za Hartmann, ona je jutros slobodno stigla u Zagreb. MUP je ranije jutros objavio da nema nikakvih postupanja prema bivšoj glasnogovornici suda u Haagu jer hrvatski ured Interpola nije primio nikakav nalog za uhićenjem.

Hartmann su novinari pitali boji li se uhićenja, na što je ona kazala ida se u Hrvatskoj ne boji, ali da se općenito boji, te da se obratila predstavnicima za slobodu medija OESS-a, no još čeka njihov odgovor.

HHO u stalnom kontaktu s institucijama hrvatske države


Iako HHO nema običaj objaviti imena laureata unaprijed, ove godine napravljena je iznimka zbog specifičnih i složenih uvjeta s obzirom da nagrada ide novinarki i bivšoj glasnogovornici tužiteljstva Ad hoc tribunala za bivšu Jugoslaviju Florence Hartmann.

"Zbog delikatnosti situacije, vezano uz slučaj Florence Hartmann i odluku Ad hoc tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i moguće konzekvence koje iz te odluke proizlaze, HHO je u stalnom kontaktu s institucijama hrvatske države", napominje se u današnjem priopćenju HHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nagrade laureatima svečano će se dodijeliti u subotu, 10. prosinca 2011.godine , u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Neslužbeno doznajemo kako nagrada Miko Tripalo za političara godine ide Luki Bebiću.

Nije htjela doći u Zagreb jer se bojala uhićenja

Podsjetimo, Haški sud je 2009. Hartmann osudio zbog nepoštivanja suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića, za što je morala platiti kaznu od 7000 eura. Hartmann u predviđenom roku nije uplatila globu, niti u naknadnom roku nakon opomene, zbog čega je sud izdao nalog za njenim uhićenjem i odredio joj sedmodnevnu zatvorsku kaznu.  S druge strane, Hartmann tvrdi da je novac uplatila na račun u francuskoj banci, do čega je Tribunal mogao doći da se obratio francuskim vlastima kako je trebao.

Hartmann sad od UN-a traži da ustanovi je li Haški sud presudom izvršio kršenje međunarodnih normi prava za slobodu izražavanja, što se nastavilo i izdavanjem međunarodne tjeralice.

Hartmann je nedavno otkazala posjet Hrvatskoj zbog straha od uhićenja.

Nagrada Miko Tripalo Luki Bebiću

Nagrada Miko Tripalo koju se dodjeljuje državnim i lokalnim dužnosnicima te političarima za iznimni doprinos u zaštiti ljudskih prava, koji nadilazi uobičajene standarde, dodijeljena je Luki Bebiću jer je pokazao da Sabor još uvijek može biti središnja ustanova hrvatske politike i javnog života, javlja HRT. Ove se godine Luka Bebić nosio sa svim poznatijim 'prljavcima' našeg saborskog života. Odmakom od uskostranačkih interesa i s uporištem u vladavini prava, on je iz tih situacija izašao kao pobjednik, naveo je HHO.

Nagrada Joško Kulušić koja se dodjeljuje istaknutim novinarima, uredništvima ili medijima za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja, dodijeljena je novinaru Dušanu Miljušu koji je godinama pisao o kriminalu i korupciji zbog čega su ga pokušali i ubiti.

Nagrada Sulejman Mašović - Jovan Nikolić - Luka Vincetić za doprinos u promicanju međureligijskog dijaloga, ekumenizma i vjerske tolerancije dodijeljena je emisiji Ekumena HTV-a i njezinom utemeljitelju Augustinu Bašiću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara