Otkrili još jedan potopljeni brod pun srebra: Vrijednost oko 12 milijuna funti!

Otkrili još jedan potopljeni brod pun srebra: Vrijednost oko 12 milijuna funti!

Foto: Odyssey Marine

SAMO NEKOLIKO tjedana nakon prvog otkrića, djelatnici tvrtke Oddysey Marine Exploration na morskom su dnu u sjevernom Atlantskom oceanu, na dubini od dvije tisuće i 438 metara, otkrili još jedan britanski brod pun srebra, javlja Daily Mail.

Čini se kako je brod iz razdoblja Prvog svjetskog rata, SS Mantola, koji je potonuo 9. veljače 1917. nakon što ga je pogodila njemačka podmornica, prevozio i do 17 tona srebra, koje bi na današnjem tržištu moglo doseći vrijednost od 12 milijuna funti.

Mantola je otkrivena 160 kilometara od mjesta prvog pronalaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, tvrtka Odyssey, koja je sa britanskom vladom potpisala ugovor prema kojem za spašavanje tereta ima pravo zadržati 80 posto pronađenih vrijednosti, otrkila je olupinu broda SS Gairsoppa.

Brod Gairsoppa je plovio u vrijeme Drugog svjetskog rata, također ga je potopila njemačka podmornica, a otkriven je u međunarodnim vodama, nekih 480 km od irske obale. Prevozio oko 200 tona srebra za britansko ministarstvo.

Floridska tvrtka Odyssey nastavit će s podmorskim istraživanjima u proljeće, a zarada od pronalaska uvelike će doprinijeti financiranju budućih pothvata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara