Fokus: S gnušanjem odbacujemo optužbe HHO-a

HRVATSKI tjednik Fokus odbacio je danas optužbe Vijeća za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) koje je, ocjenjujući da se nakon parlamentarnih izbora u dijelu političkog novinarstva "ponovno pojavila neprihvatljiva retorika koja je bila tipična za početak prošlog desetljeća", ustvrdilo da je kao najočitiji primjer takvog novinarstva tjednik Fokus, iako on nije izoliran slučaj.

Reagirajući na priopćenje Vijeća za medije HHO-a, koje je Hina prenijela, Fokus ističe da su s nevjericom i čuđenjem pročitali vijest u kojoj to vijeće "upozorava na povratak govora mržnje u medijima" - te s tom pojavom izravno povezuje tjednik Fokus koji je, "tobože, paradni primjer novinarstva, odnosno retorike koja je neprihvatljiva i koja može ugroziti postojeću razinu medijskih i političkih sloboda, kao i tolerantno ozračje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećajući kako HHO ističe da je "neprihvatljiva retorika bila tipična za početak prošlog desetljeća", Fokus kaže da im "nije jasno na koga HHO misli, na mitingaše i Beograd i njihove medijske perjanice, i u Hrvatskoj, ili na nekoga trećega". "Mi", ističe Fokus, "s neprihvaljivom retorikom nismo u srodstvu".

HHO, navodi u priopćenju Fokus, nadalje upozorava da se, "kao i nekada, manjak činjenica nadoknađuje viškom ideoloških floskula, bolesnih riječi, najgrubljeg etiketiranja, podmetanja, podstrekivanja međunacionalne mržnje i slabo prikrivenih prijetnji nepoćudnim političarima, novinarima i drugim javnim djelatnicima", a Fokus je "najočitiji primjer takvog novinarstva", ali, da stvar bude još gora, "nije izoliran slučaj".

"Sve rečeno s gnušanjem odbacujemo. HHO-ovo priopćenje nema temelja u stvarnosti, rezultat je bujne mašte, tendeciozno je i ideološki obojeno, ono je - što se nas tiče - puka podla bezobraština", ističe, među ostalim, tjednik Fokus reagirajući na ocjene Vijeća za medije HHO-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara