Fond #SPASIME prikupio četvrt milijuna kuna: "Građani pokazali veliko srce"

Fond #SPASIME prikupio četvrt milijuna kuna: "Građani pokazali veliko srce"
Foto: PR foto

SINOĆ je u Zagrebu održana  humanitarna večer prikupljanja donacija namijenjenih Fondu #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Na večeri su se prikupljala financijska sredstva putem aukcije umjetničkih djela eminentnih hrvatskih umjetnika i pozivnog centra u kojem su građani donirali 6,25 kuna pozivom na broj 060 9003, a na pozive su odgovarala brojna lica hrvatske javnosti.

U pozivnom centru među ostalima sudjelovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i glavni ravnatelj policije Nikola Milin. Brojnim donacijama iz svih krajeva Hrvatske, ali i drugih država prikupljeno je preko 250.000,00 kuna koje će Fond koristiti kao interventnu pomoć žrtvama nasilja. Cilj je skupiti najmanje milijun kuna, priopćili su iz Inicijative.

Brojna poznata lica dala svoj doprinos akciji

"Hrvatski građani još jednom su pokazali veliko srce i spremnost na pomoć. Izuzetno nam je važna svaka osoba koja trpi bilo kakvo nasilje. Svjedoci smo tomu da se mnoge žrtve teško odlučuju prijaviti policiji obiteljsko nasilje zbog financijske ovisnosti o nasilniku i iz straha da će njihov vapaj proći neopaženo, bez konkretnih mjera. Sustav je s druge strane spor i zbog toga smo se odlučili, u suradnji sa SOLIDARNOM – Zakladom za ljudska prava i solidarnost, osnovati Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja", rekla je Jelena Veljača ispred Inicijative #SPASIME.

"Od samih početaka sve aktivnosti Zaklade SOLIDARNA usmjerene su na stvaranje društva solidarnosti. Vidjeli smo da je ljudima stalo do stvaranja društva bez nasilja. Idemo dalje, ne okrećimo glavu i pomozimo", izjavio je Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA.

Humanitarnoj večeri nazočile su i brojne osobe iz javnog života. Na večeri se također održala aukcija umjetnina poznatih hrvatskih umjetnika. U licitiranju su sudjelovali mnogi uzvanici koji su kupljenom umjetninom pridonijeli prikupljenom iznosu koji će Fond koristiti za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Kampanja prikupljanja sredstava nastavlja se do 31. srpnja

Humanitarna večer održana je kao nastavak nacionalne kampanje koju je pokrenuo Fond #SPASIME početkom lipnja. Kampanjom se prikupljaju sredstva za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama. Također se nastoji osvijestiti javnost o rastućem valu obiteljskog i partnerskog nasilja. Građani do kraja srpnja mogu sudjelovati u pomoći pozivom na broj telefona 060 9003, izravnom uplatom na račun Hrvatske poštanske banke HR8023900011500151640 ili donacijama putem stranice Indiegogo.

Inicijativa #SPASIME i SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost osnovale su Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Temeljna je svrha Fonda #SPASIME pružanje konkretne i interventne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u smislu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći. Žrtve često, nemajući dovoljno financijskih i drugih sredstava, ostaju u nasilničkim odnosima pa je svrha Fonda omogućiti im novi život bez nasilja i sprječavanje povratka u nasilničko okruženje. Naime, zbog prekršaja počinjenog nasiljem u obitelji prekršajno je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2018. godini prijavljeno 10.272 osoba, što je za 10,7 posto manje nego u 2017. godini. Ipak, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u 2018. godini zabilježeno je ukupno 3.198 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je 5,5 posto više nego u 2017. godini. Kazneno djelo nasilja u obitelji ukupno je počinjeno 623 puta te je, u usporedbi s 2017. godinom u porastu za 11 posto u odnosu na godinu prije. Ciljevi Fonda nastavljaju se na ciljeve inicijative – osvijestiti javnost o ovom problemu, potaknuti prepoznavanje i prijavljivanje nasilja te prikupljanje sredstava za konkretnu pomoć žrtvama nasilja.

Fondom upravlja Zakladno vijeće Fonda, a odluke o dodjeli sredstava iz Fonda donosi Zakladna uprava na osnovi prijedloga Zakladnog vijeća. Zakladna uprava može odbiti prijedlog Zakladnog vijeća u slučaju da prijedlog nije u skladu s Pravilnikom o dodjeli financijskih potpora Fonda #SPASIME. Uz članove Zakladnog vijeća Fonda koji čine aktivistkinja Sanja Sarnavka, producentica Nerma Mehadžić, prof. dr. sc. Dean Ajduković, psihoterapeutkinja Biserka Tomljenović i doc. dr. sc. Antonija Petričušić, a tajnik zaklade SOLIDARNA je Ivan Blažević.

Pomoć žrtvama nasilja
Pomoć je dostupna pozivom na broj ureda 01/5544-722 ili putem e-maila fond.spasime@solidarna.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara