Forbes: Kolinda među 100 najmoćnijih žena svijeta

Forbes: Kolinda među 100 najmoćnijih žena svijeta

Foto: Forbes

MAGAZIN Forbes objavio je listu najmoćnijih žena na svijetu u 2016. godini.

Baš kao i prošle godine, an vrhu liste našla se njemačka kancelarka Angela Merkel, a slijede ju Hillary Clinton i Janet Yellen.

Na četvrtom mjestu nalazi se Melinda Gates, na šetom Mary Barra, na šestom Christine Lagarde, a među deset najmoćnijih žena svijeta uvrštene su još Sheryl Sandberg, Susan Wojcicki, Meg Whitman i Ana Patricia Botin.


Na listi najmoćnijih žena našla se i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koju je Forbes smjestio na 46. mjesto najmoćnijih žena svijeta u ovoj godini.

"Kolinda Grabar Kitarović postala je najmlađa predsjednica Hrvatske. Njena karijera u politici i diplomaciji uključuje ključne uloge u vlasti u Hrvatskoj i inozemstvu. Zastupnica u Hrvatskom saboru kasnije je postala ministrica vanjskih poslova, a bila je veleposlanica Hrvatske u SAD-u.

Prije nego što je ušla u utrku za predsjedničku fotelju, bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Kao predsjednica, suočava se s brojnim izazovima, među kojima je i stopa nezaposlenosti od gotovo 16 posto, treća najviša stopa nezaposlenosti mladih u EU. Ipak, odlučna je u namjeri da ispiše novu povijest na svojoj poziciji. U svibnju bila je u službenom posjetu iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju s kojim je razgovarala o jačanju diplomatskih i gospodarskih odnosa", piše Forbes o Kolindi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara