Forenzički patolog iz Zagreba vještači na suđenju Miloševiću

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY)  je počeo svjedočiti Davor Strinović, forenzički patolog sa Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu.

Uz svoj iskaz koji daje kao sudski vještak, Strinović je priložio izvještaj s forenzičkim nalazima o žrtvama rata u Hrvatskoj 1991/92., s podacima o ekshumacijama, tablicama žrtava,
te fotografijama posmrtnih ostataka i mjesta zločina.

Strinović, uz rad na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Sveučilišta u Zagrebu, predaje na Medicinskom fakultetu, a od 1991. do danas radi i u Uredu za zatočene i nestale RH (prije komisija), gdje je zadužen za koordinaciju medicinskog tima kod ekshumacija i identifikacija.

Na početku svjedočenja govorio je o radu komisije od 1991. do 1995., kada se na sastancima s komisijom SRJ pregovaralo o nestalim i zatočenim osobama, i od 1995. do danas kada je rad uglavnom vezan uz ekshumacije i identifikacije.

Strinović je govorio o suradnji s komisijom SRJ na ekshumacijama, posebno o zajedničkom monitoringu kod 45-dnevnih iskapanja na Ovčari. Objasnio je da hrvatski stručnjaci koriste iste metode koje su pri ekshumacijama i identifikaciji žrtava tada koristili inozemni forenzičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski vještak za sudsku medicinu naglasio je važnost uloge forenzičkih patologa i antropologa kod identifikacije i utvrđivanja uzorka smrti žrtava čiji su posmrtni ostaci nakon pet i više godina u zemlji svedeni samo na kosture ili dijelove kostura, često i spaljene.

Strinovićevo svjedočenje nastavlja se u petak.

Na suđenju Miloševiću za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu te za genocid u BiH u tijeku je hrvatski dio dokaznog postupka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara