Forum žena SDP-a proslavio desetu obljetnicu djelovanja

Uz slogan "Za paritetnu demokraciju", Socijaldemokratski forum žena SDPa danas je proslavio desetu obljetnicu organiziranog djelovanja, najavivši daljnje aktivno zalaganje na ravnopravnosti spolova te ukidanju spolnih stereotipa i diskriminacije žena u hrvatskom društvu.

Pred ispunjenom dvoranom Hrvatskog novinarskog društva, predsjednica Foruma Mirjana Ferić-Vac najavila je jače zalaganje žena SDP-a kako bi što više hrvatskih žena moglo utjecati na donošenje odluka u društvu.

U tom smislu, kazala je, treba učiniti bitne pomake, a prvi je već na predstojećim lokalnim izborima gdje bi, tvrdi, na kandidacijskim listama trebalo biti više žena.

U izjavi Foruma, koju je dijelom prenijela i predsjednica Ferić-Vac, žene SDP-a upozoravaju da napredak ostvaren uvođenjem zakonske regulative o zabrani svih oblika spolne diskriminacije ne prati odgovarajuća primjena tih propisa na terenu.

Forum stoga poziva hrvatske građanke i građane da djeluju na promoviranju i primjeni poticajnih mjera za ostvarivanje rodno osviještene politike i ravnopravne participacije u društvu, a političke stranke da te mjere prihvate i tako dugoročno doprinesu demokratizaciji društva.

Od Vlade, Sabora, državne uprave i lokalnih jedinica Forum zahtijeva da osnaže mehanizme za provođenje rodno osviještene politike, osiguraju primjenu i monitoring postojeće legislative, te potiču cjeloživotno obrazovanje za ljudska prava i demokraciju na svim razinama upravljanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetu obljetnicu djelovanja članicama Foruma prvi je čestitao predsjednik SDP-a Ivica Račan, istaknuvši da je programom njegove stranke zacrtano opredjeljenje za spolnu jednakost i paritetnu demokraciju, čemu, kaže, svjedoči i veliki postotak žena u vrhu SDP-a.

"Žene dominiraju u vodstvu SDP-a", rekao je Račan, poručivši stranačkim kolegicama da ustraju u borbi za spolnu jednakost te ruše sve prepreke i stereotipe.

"Ima posla za sve nas koji zastupamo paritetnu demokraciju, nadam se da ćemo se za deset godina moći pohvaliti još boljim rezultatima", kazao je predsjednik SDP-a.

Na skupu je predstavljena knjiga "Za paritetnu demokraciju"", izdana upravo u povodu obljetnice, a održana je i tematska rasprava pod nazivom "Rodna dimenzija stvarnosti", u kojoj su, među ostalima, govorile zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik

(Hina) xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara