FOTO Kolinda u Sarajevu, dočekao je prosvjed: "U Europskoj uniji ne vole izraz Balkanac"

FOTO Kolinda u Sarajevu, dočekao je prosvjed: "U Europskoj uniji ne vole izraz Balkanac"

Foto: klix.ba

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Avion s hrvatskom delegacijom sletio je jutros na aerodrom u Sarajevu.

Kolinda je prvo trebala stići sinoć oko 19 sati privatnim avionom, a na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uzalud je čekala delegacija koju je predvodio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. No, Kolinda se nije pojavila, a službenog objašnjenja još nema. Iz njezinog ureda tvrde da je tako bilo i planirano.

Kolinda će se tijekom službenog posjeta BiH sastati s članovima Predsjedništva BiH i brojnim drugim BiH čelnicima.

Kolinda se iz Sarajeva obratila javnosti:

12:30 Na upit predstavlja li BiH za Hrvatsku sigurnosni izazov, Kolinda kaže:

"Nažalost, pripisivali su mi izjave koje nisam dala. Sigurnost, ekstremizam je pitanje za sve naše države. Mi se s time ne možemo suočavati u izolaciji. Mislim da su nedoumice, buka u kanalu, da su raščišćene, posebno kada je ravnatelj SOA-e posjetio BiH. Vjerujem da su službe počele snažnije surađivati i razmjenjivati podatke. Moramo biti uvezani i povezani i budni u smislu bilo kakvih prijetnji. Ja sam apsolutno za nastavak suradnje po svim tim pitanjima. Možemo bolje surađivati i idemo u tom pravcu", kazala je Kolinda i time završila svoje obraćanje.

12:15 "Ja uvijek govorim o jednakopravnosti hrvatskog naroda na cijelom području BiH. Za nas i hrvatski narod u svakom kutku BiH - apsolutno jednaka prava. O tome razgovaramo i s Republikom Srpskom. Kad je riječ o regionalnim odnosima, želim da postanemo primjerom područja koje je premostilo ratna zbivanja i krenulo putem razvitka i integracije u EU. Želim da budemo primjer ostalim dijelovima svijeta.

Kad razgovaram o našem području, uvijek ističem da postoje dva potencijala - jedan je da u malo vremena napravimo dobre stvari i prekinemo oružane sukobe i krenemo putem mira. Drugi je da jako brzo pokleknemo pod tim izazovima i počnu se razvijati negativni odnosi koji mogu postati ozbiljni problemi.

Izraz Balkanac u EU-u stvara negativne konotacije. Preduvjet trajnog mira na ovom prostoru je da sve zemlje uđu u EU i NATO, ako to žele", kaže Kolinda.

12:10 Na upit je li bilo razgovora o izmjenama izbornog zakona, Kolinda odgovara:

"Bilo je govora o izbornom zakonu. Hrvatska drži da je poštivanje odluke ustavnog suda neophodna kako bi se izbjeglo stanje kakvo imamo u Mostaru. Želimo da BiH nastavi kročiti putem razvoja. Nikada nismo ulazili u elemente izbornog zakona. Ne želimo nametati rješenja, o tome se moraju dogovoriti predstavnici svih konstitutivnih naroda."

12:00 "Bojim se da se situacija u BiH često promatra kao da je dobitak jednog naroda gubitak drugog. Mi ne omalovažavamo prava ostalih naroda i manjina u BiH. Hrvati u BiH nikada nisu bili i neće biti nacionalna manjina i neće nikada dopustiti da se na njih tako gleda. Povezivanje s Hrvatima u BiH strateški je interes Republike Hrvatske."

12:00 "Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju i da ćemo prionuti na rješavanje naših otvorenih pitanja. Hrvatska doslovno grli BiH i geografski, a nadam se i u svakom drugom smislu. Hrvatska i BiH dišu zajedno, to je domovina i hrvatskog naroda."

11:55 "Nažalost, puno toga se izvlačilo iz konteksta. Imam dužnost graditi mir, prije svega sa susjednim državama. RH je obvezna pratiti procese u BiH i iznositi što primjećuje. RH polazi i zagovara temeljna načela na kojima je uspostavljena BiH", kazala je Kolinda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolindu dočekao prosvjed: "Stop tuđmanizaciji"

Manja skupina prosvjednika okupila se pred hrvatskim veleposlanstvom u Sarajevu povodom posjeta Kolinde kako bi iskazala nezadovoljstvo politikom Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

U prosvjedu koji je ranije najavila udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost sudjelovalo je desetak osoba koje su nosile plakate s porukama protiv "tuđmanizacije BiH" te zahtjevima da hrvatska predsjednica iskaže poštovanje prema "žrtvama agresije na BiH".

Neki od sudionika nosili su i plakate s fotografijama Franje Tuđmana na kojima je pisalo kako je on zločinac.

Prosvjed je predvodio predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost Sejfudin Tokić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara