FOTO Ledenjaci na Novom Zelandu postali crvenkasti zbog požara u Australiji

FOTO Ledenjaci na Novom Zelandu postali crvenkasti zbog požara u Australiji
Foto: 123rf

JEDNA od najupečatljivijih posljedica velikog broja požara koji još uvijek haraju diljem Australije jest to što su neki od poznatih ledenjaka u Novom Zelandu poprimili crvenkasto-ružičastu boju.

Fotografkinja i blogerica Liz Carlson letjela je 28. studenoga helikopterom iznad nacionalnog parka Mount Aspiring koji se nalazi na Južnom otoku Novog Zelanda.

"Kada smo došli blizu ledenjaka Kitchener, shvatila sam koliko je crven. To me šokiralo, nikada nisam vidjela ništa slično", rekla je Carlson za CNN.

"Često krajem ljeta ledenjaci izgledaju prljavi, budu sive boje zbog otopljenog snijega i crnog kamenja, no ovo se događalo u proljeće i sve je imalo ružičasto-crvenu nijansu“, dodala je.

Jedna od najgorih sezona požara

Australija posljednjih mjeseci proživljava jednu od svojih najgorih sezona velikih požara. Danas je u njoj zabilježeno njih 117, a 60 ih još uvijek nije dovedeno pod kontrolu ili ugašeno.

"Zapadni vjetrovi otpuhali su dim s australskih požara prema Novom Zelandu. Teže čestice iz dima spustile su se na tlo i, u ovom slučaju, obojile snijeg u Novom Zelandu“, objasnila je meteorologinja Monica Garrett.

"No, dok se materijal na ledenjacima ne testira, nećemo moći sa sigurnošću znati o kakvim se česticama radi“, dodala je.

"To nije dobro za naše ledenjake, već sada se prebrzo tope“

Carlson, koja živi u Wanaki, rekla je kako ju je uhvatila tuga kada je ugledala crvene ledenjake.

"Radi se o stravičnim požarima koji su definitivno pogoršani klimatskim promjenama", rekla je Carlson.

"A to nije dobro za naše ledenjake. Već sada se prebrzo tope. Zbog ovog crvenkastog premaza, manje će reflektirati svjetlost i topit će se sve brže. To me stvarno brine“, dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara