FOTO MedMen postaje najmodernija i najveća legalna tvornica trave u SAD-u, tvrdi njen vlasnik

FOTO MedMen postaje najmodernija i najveća legalna tvornica trave u SAD-u, tvrdi njen vlasnik

Foto: medmen.com

NAJVEĆA legalna tvornica marihuane u SAD-u imat će 25.000 biljaka, a proizvoditi oko 5000 kilograma marihuane godišnje, piše Kevin EG Perry za Vice.

"Adam Bierman, direktor tvrtke MedMen – prve američke tvrtke za proizvodnju i prodaju kanabisa koja vrijedi oko milijardu dolara – misli da Donald Trump dobro utječe na njegovo poslovanje.

"Ne slažem se s ljudima koji tvrde da je Trump posljednja osoba na svijetu koja bi potpisala zakon o marihuani. Mislim da itekako ima smisla da ga baš on potpiše", kaže Bierman.

"U SAD-u Kongres stvara zakone. Važno je sjetiti se da smo u studenom 2016. godine izabrali Trumpa za predsjednika SAD-a. Istog dana smo također legalizirali marihuanu u Kaliforniji, Nevadi, Maineu i Massachusettsu. To znači da su se dan nakon izbora kongresnici iz tih zemalja pojavili u Kongresu predstavljajući birače koji su glasali za legalizaciju marihuane. Sve što nam se događa nema previše veze s Bijelom kućom – ima puno više veze s Kongresom", dodaje samouvjereni direktor.

Istina je da se čini kako podrška legalizaciji marihuane raste diljem SAD-a – nedavno provedena anketa ukazuje na činjenicu da je podržava 61 posto Amerikanaca. Trump je prošlog tjedna obećao da neće stvarati probleme saveznim državama koje su legalizirale marihuanu."Od agencije za odnose s javnošću do ogromnog igrača na tržištu marihuane

"Ako se savezni zakon stvarno promijeni u roku od nekoliko godina, MedMen će itekako profitirati.

Bierman i suosnivač Andrew Modlin osnovali su tvrtku 2010. godine, nakon što je njihova agencija za odnose s javnošću dobila ponudu da izradi web stranicu za jednu malu trgovinu trave. Kada su shvatili koliko ta trgovina zarađuje, i sami su se odlučili upustiti u iste vode.

Od toga je prošlo osam godina, a oni sada vode jedanaest trgovina u Kaliforniji, Nevadi i New Yorku – dvanaesta trgovina otvara se na Manhattanu ovoga petka.

Za nekoliko mjeseci tvrtka se širi i u Kanadu gdje će također uskoro doći do savezne legalizacije marihuane. Kanadsko investicijsko društvo Captor Capital Corp. prošlog je mjeseca objavilo da je kupilo 2.3 posto tvrtke za 23 milijuna dolara – što znači da ukupna vrijednost MedMena iznosi oko milijardu dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka MedMen već je ogroman igrač na tržištu marihuane – prošle godine prodajom je zaradila skoro 9 milijardi dolara.

MedMen sada u Nevadi otvara ono što Beirman naziva "najmodernijom tvornicom marihuane na svijetu" (koja će proizvoditi oko 5000 kilograma marihuane godišnje). Također se grade nove tvornice u još dvije savezne države – Kaliforniji i New Yorku."Trenutni monopol na tržištu


"Tvrtke poput MedMena imaju veliku prednost – trenutno nemaju mnogo konkurencije zato što se postojeće velike korporacije ne žele baviti tom industrijom dok se marihuana napokon ne legalizira na saveznoj razini", tvrdi Troy Dayton, direktor grupe Arcview – najveće investicijske grupe usredotočene na tržište kanabisa.

Chris Walsh, osnivač i glavni urednik časopisa Marijuana Business Daily, kaže da oklijevanje velikih korporacija neće dugo potrajati. "Iako stigma nestaje, još je prisutna – pogotovo u slučaju investicijskih društava koja se eventualno pitaju kako bi njihovi ostali klijenti reagirali na to – riječ je o industriji koja postaje jako profesionalna, zbog čega će stigma u potpunosti nestati za otprilike godinu dana", tvrdi Walsh.

Bierman je pravi poslovni čovjek koji planira stvoriti carstvo – odnosno najveću tvrtku marihuane na svijetu. Dayton vjeruje da u tom poslu ima "mnogo ljudi koji se zalažu za legalizaciju marihuane zato što im je stalo do zdravstvenih pogodnosti, do slobode ili do uklanjanja rasnih nepravdi u ratu protiv droge."

MedMen je trenutno u savršenom položaju – Trump ne želi podržati uništenje industrije marihuane, a velike korporacije ne žele se uključiti dok trava ne postane legalna u cijeloj zemlji.

Adam Bierman trenutno ima monopol – prednost koju je imao i Joseph Kennedy kada je došao kraj prohibiciji u Americi. Činjenica da je Kennedy potom postao predsjednik sigurno je Biermanu prošla kroz glavu", zaključuje Kevin EG Perry za Vice.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara