FOTO Na Marsu snimljen misteriozni crni ponor

FOTO Na Marsu snimljen misteriozni crni ponor
Foto: NASA

ZNANSTVENICI su 24. siječnja snimili zapanjujući crni ponor na površini Marsa. Fotografirala ga je NASA-ina svemirska letjelica Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Sada se postavlja pitanje - što se skriva u mračnim dubinama ove provalije?

Tim stručnjaka sa Sveučilišta Arizona koji analizira podatke s kamere HiRise koja se nalazi na MRO-u obradio je snimke i pojačao svjetlinu fotografija kako bi detaljnije proučio izgled ove zanimljive provalije.

"Izgleda da se na dnu jame, koje se naginje prema jugoistoku, nalazi glatki pijesak“, objasnio je u petak planetarni znanstvenik Ross Beyer iz tima HiRise.

"Željeli smo utvrditi radi li se o izoliranoj jami ili o svjetlosti koja prolazi podzemnim tunelima koji nalikuju tunelima lave na Havajima", dodao je.

Neistražene vulkanske spilje

Naime, znanstvenici smatraju kako na Marsu postoje vulkanske spilje koje bi mogle biti fascinantni objekti budućih istraživanja. Jama poput ove mogla bi stoga biti ulaz u potpuno neistraženu vrstu podzemnog svijeta na Crvenom planetu.

Čak i ako danas na Marsu nema života, moguće je da su u takvim spiljama sačuvani tragovi drevnih izumrlih organizama koji su nekoć prebivali na ovom planetu (ako se na njemu u nekom trenutku razvio biološki život).

Vidi se samo dio jame

No planetarni stručnjaci još nisu proniknuli u sve tajne ove tamne provalije.

"Za sada ne možemo vidjeti nijedan tunel, ali oni bi se mogli nalaziti u zidovima koji nam trenutno nisu vidljivi. Okrenuli smo kameru HiRise za gotovo 30 stupnjeva kako bismo snimili ovu fotografiju, no za sada možemo vidjeti samo grubi istočni zid jame“, kazao je Beyer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara