FOTO Na zgradama sudova u Vukovaru prekrivene dvojezične ploče

FOTO Na zgradama sudova u Vukovaru prekrivene dvojezične ploče
Foto: Čitatelj

USLIJED nove odluke Ustavnog suda po kojoj bi srpska manjina u Vukovaru trebala imati znatno veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, javio nam se čitatelj iz Vukovara koji nam je poslao fotografije ploča na zgradama institucija koje bi trebale biti dvojezične.

>>Kolinda podržala Penavu u borbi protiv Ustavnog suda

Najprije podsjetimo da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nedavno izjavio kako je Ustavni sud na sjednici 2. srpnja prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. 

Zahtjev je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kolovozu 2015. godine. Šeparović je obrazlažući odluku Ustavnog suda rekao da sud zabrinjava što vukovarsko Gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. 

Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu i donesu odluke te o tome obavijeste sud.

Šeparović je rekao da od lokalne vlasti u Vukovaru očekuje da provede odluku Ustavnog suda o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina kojom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti.

Toj odluci se protivi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, na čiju stranu je danas stala i predsjednica.  

Ploče na zgradama institucija u Vukovaru

Danas smo od čitatelja doznali da u Vukovaru na nekim objektima postoje dvojezične ploče, na nekima su ćirilični dijelovi na pločama prelijepljeni, a na nekima uopće nema ćiriličnih ploča.

Tako su, primjerice, na županijskom i općinskom sudu u Vukovaru ćirilični dijelovi prelijepljeni. 

Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša ima ploču samo na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

Ured državne uprave ima dvojezičnu ploču, dok, primjerice, HZZO, HZMO ili policijska postaja uopće nemaju ploče, doznajemo od čitatelja.

Kazne za uništavanje državne imovine

U slučajevima u kojima su oštećivane dvojezične ploče, policija je tražila osumnjičenike ili ih privodila zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari.

U ovom slučaju, stvar, odnosno dvojezična ploča, u vlasništvu je Republike Hrvatske, odnosno tijela lokalne, područne i mjesne samouprave.

Prema Kaznenom zakonu, onaj tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neupotrebljivom tuđu stvar kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. 

Ako počinitelj počini kazneno djelo iz niskih pobuda ili njime prouzroči znatnu štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Za razbijanje i uništavanje državne imovine su bile optužene osobe koje su 2013. godine u nemirima, u kojima je sudjelovalo oko 200 građana Vukovara, nasilno uklonile ploče s latiničnim i ćiriličnim natpisom sa zgrada Porezne uprave, Policijske postaje te Ureda državne uprave.

Kolinda stala uz Penavu

Podsjetimo, danas se predsjednica sastala s gradonačelnikom Vukovara Penavom, koji se ne slaže s nedavnom odlukom Ustavnog suda te tvrdi da situacija u gradu nije i neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru koji će značiti nadograđivanje ljudskih prava.

Iako su mu premijer, ministar pravosuđa te predsjednik Ustavnog suda poručili da odluke Ustavnog suda mora poštovati, Penava ne odustaje te se sastaje s predsjednicom koja danas staje na njegovu stranu. 

Iz njezinog ureda tako danas poručuju da je neshvatljivo da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša i nestalih.

"Kako ćemo to opravdati s ustavnog, ali i moralnog aspekta", stoji u priopćenju.

Za kraj predsjednica poručuje da ne želi razdvajanje Hrvata i Srba.

''Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti. 

Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara