FOTO Ovo je karikatura Donalda Trumpa zbog koje je Kanađanin dobio otkaz

FOTO Ovo je karikatura Donalda Trumpa zbog koje je Kanađanin dobio otkaz
Foto (nije fotografija događaja u članku): 123rf

DVA dana nakon što je prošle srijede karikatura američkog predsjednika Donalda Trumpa, na kojoj on igra golf preko tijela dvojice utopljenih migranata, postala viralna, karikaturist Michael de Adder izgubio je posao, javlja CNN.

Michael de Adder napisao je na Twitteru kako je zbog spomenute karikature izdavačka kuća u kanadskoj pokrajini New Brunswick s njim prekinula suradnju.

Na ilustraciji De Addera prikazano je kako Trump pita dvojicu mrtvih migranata (oca i dijete): "Mogu li proći i nastaviti s igrom?" Karikatura se zapravo odnosi na nedavnu tragičnu smrt Oscara Alberta Martineza i njegove 23-mjesečne kćeri Valerije, koji su se utopili pokušavajući prijeći rijeku Rio Grande kako bi u potrazi za boljim životom ušli u Sjedinjene Države.

Sveta krava?

Kompanija Brunswick News Inc. oglasila se u nedjelju i odgovorila kako je "potpuno pogrešno sugerirati" da je suradnja s De Adderom prekinuta zbog karikature Trumpa.

"Radi se o neistinitoj informaciji koja se bezobzirno počela širiti društvenim medijima", napisala je izdavačka kuća i dodala kako De Adder tvrtki nikada nije ponudio spomenuti crtež Trumpa i da su zapravo već pregovarali da umjesto njega ponovno angažiraju jednog drugog karikaturista koji je bio popularan među čitateljima.

S druge strane, Wes Tyrell, predsjednik Udruge kanadskih karikaturista, tvrdi kako novine iz Brunswicka već neko vrijeme izbjegavaju Trumpa kao temu svojih karikatura, a da ih je De Adder, kao i većina crtača, redovito objavljivao posljednjih nekoliko godina.

Tragična smrt oca i kćeri

Kao što smo već pisali na Indexu, na potresnoj videosnimci tragične smrti migranata vidi se kako je malena djevojčica stavila ruku u majicu oca i zagrlila ga oko vrata. Tako su završili svoje živote.

"Nisu željeli pustiti jedno drugo. Tako su umrli zagrljeni", rekla je Albertova majka Rosa Ramirez za Telemundo.

Upozoravamo da je snimka vrlo uznemirujuća!

"Volio je jako svoje dijete, zato ju je i odveo, želio je za nju bolji život", dodala je.

"Ne želite da se nešto ovakvo dogodi ikome. Ne želimo da itko u potrazi za američkim snom ovako izgubi svoj život", nastavlja majka.

Alberto i njegova supruga Tania bili su nezadovoljni nakon što su dva mjeseca čekali u Meksiku i nisu dobili priliku predstaviti se američkim vlastima kako bi zatražili azil. Novinarka koja je snimila potresnu fotografiju, Julia le Duc, rekla je kako je Alberto prešao rijeku s Valerijom i ostavio je na američkoj obali, a onda se želio vratiti na drugu stranu obale po ženu. No vidio je kako je Valeria skočila nazad u vodu za njim. Vratio se po nju, a tada ih je oboje odnijela jaka struja.

"Mama, volim te"

Rosa Ramirez rekla je kako je posljednja poruka njezinog sina glasila: "Mama, volim te."

"Rekao je da se brinemo za sebe jer je njima dobro. Kada sada čitam tu poruku, plače mi se jer mi izgleda kao oproštajna poruka", rekla je u suzama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara