FOTO Potraga za čileanskim zrakoplovom: U moru nađene krhotine

FOTO Potraga za čileanskim zrakoplovom: U moru nađene krhotine
Foto: Epa

ČILEANSKI dužnosnici priopćili su da su pronašli krhotine za koje se vjeruje da su ostaci zrakoplova koji je nestao u ponedjeljak.

Dijelovi olupine pronađeni su kako plutaju na 30 km od mjesta na kojem je zadnji put uspostavljen kontakt s teretnim vojnim avionom C-130 Hercules, piše BBC.

"Ostatke je pronašao brod pod čileanskom zastavom Antarctic Endeavour", objavio je novinarima Eduardo Mosqueira, jedan od zapovjednika zračnih snaga u Punta Arenasu na jugu Čilea.

Kontakt izgubljen u ponedjeljak

Podsjetimo, čileansko zrakoplovstvo objavilo je u ponedjeljak da je izgubilo radiovezu s vojnim zrakoplovom C 130 u kojemu je bilo 38 osoba, a poletio je iz Punta Arenasa na jugu zemlje prema bazi na Antarktici.

"Zrakoplov C130 Hercules poletio je u 16:55 (20:55 po srednjoeuropskom vremenu) iz grada Punta Arenasa prema antarktičkoj bazi Predsjednik Eduardo Frei", priopćila je u ponedjeljak čileanska vojska.

"Pretpostavlja se da se vojni avion srušio", navodi čileansko zrakoplovstvo.

Kontakt sa zrakoplovom izgubljen je oko jedan sat nakon polijetanja.

17 članova posade i 21 putnik

U zrakoplovu je bilo "38 osoba, od kojih 17 članova posade i 21 putnik".

Zrakoplov koji je poletio iz baze Chabunco u Punta Arenasu (više od 3000 km južno od glavnoga grada Santiaga) obavljao je logističke zadaće. Prevozio je osoblje koje je trebalo pregledati plutajući naftovod kojim se opskrbljuje antarktička baza.

Nakon nestanka, petnaestak aviona i pet brodova sudjelovalo je u operaciji potrage. Osim Čilea, svoje zračne i pomorske snage za pomoć u potrazi poslali su Argentina, Urugvaj, Brazil i SAD.

Uzrok nesreće zasad nije poznat a izgledi za pronalaženje preživjelih su mali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara