FOTO Znanstvenici: Tajanstvene vatrene kugle iznad Čilea ipak nisu meteori

FOTO Znanstvenici: Tajanstvene vatrene kugle iznad Čilea ipak nisu meteori
Foto: NASA/Ivo Scheggia (nije fotografija događaja u članku)

25. RUJNA ove godine iznad otoka Chiloe u Čileu fotografiran je objekt koji izgleda poput vatrene kugle. Na društvenim mrežama su ga prvo povezali s padom meteora te je čak došlo do pretpostavki da je ta svemirska vatrena kugla, odnosno vrlo sjajan meteor, uzrokovala nekoliko lokalnih požara, piše Vice.

Čileanska vlada uskoro je napravila analizu okolnog područja koje je zahvatio požar, no nije naišla na tragove meteorita, odnosno ostataka meteora koji su pali na Zemlju.

Geolozi iz čileanske Nacionalne službe za geologiju i rudarstvo (Sernageomin) napisali su ove subote u priopćenju da meteoriti nisu bili uzrok požara.

Što je onda snimljeno?

Naravno, postoji mogućnost da je vatrena kugla koja je nedavno preletjela iznad Čilea meteor čija se pojava poklopila s nastankom lokalnih požara. Astrofizičar Jonathan McDowell sa sveučilišta Harvard je dan nakon pojave blještave kugle na Twitteru napisao kako se "vjerojatno radi o meteoritu".

No ako snimljena vatrena kugla nije bila meteor, bez obzira na to je li započeo vatru ili ne, što bi drugo mogla biti? Ako vam je na pamet palo da se radi o izvanzemaljskoj letjelici, možda ste u pravu, ali je vjerojatnije da je fotografiran neki drugi prirodni fenomen ili naše svemirsko smeće. Naime, osim što na Zemlju svake godine padne po tisuću meteorita, na nju se godišnje sruši i oko stotinu komadića svemirskog otpada. Sva sreća pa oni uglavnom padaju u oceane ili na nenaseljena kopnena područja.

U orbiti našeg planeta nalazi se na milijune manjih objekata, s time da ih je nekoliko tisuća većih od 10 centimetara. Stoga bi ova vatrena kugla mogla biti krhotina neke svemirske letjelice, ugašenog satelita, bojnog zrakoplova ili ostalog smeća koje su proizveli Zemljani, odnosno ljudi.

Čekamo detaljniju laboratorijsku analizu

McDowell je komentirao ovu mogućnost i rekao kako ne može naći nijednog "očitog kandidata u smislu krhotine" koji bi objasnio viđeni objekt ili predmet, no dodao je da "ponekad treba nekoliko dana da se obrade svi relevantni podaci" baza podataka kao što je Space Track.

Službenici Sernageomina uzeli su uzorke tla s mjesta požara i uskoro će objaviti detaljniju laboratorijsku analizu. Pomoću preciznije tehnike možda će otkriti krhotine koje nisu vidljive golim okom, a koje bi mogle razriješiti misterij o užarenom objektu koji se prije dva tjedna pojavio nad otokom Chiloeom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara