Franak: Banke konverzijom nisu izgubile ništa, lažu kao i obično - to je dobro i za nas i za državu

Franak: Banke konverzijom nisu izgubile ništa, lažu kao i obično - to je dobro i za nas i za državu

Foto: Hina

BANKE konverzijom nisu izgubile ništa, dok je konverzija najbolje što se dogodilo u monetarno-financijskom sustavu u posljednjih deset godina, kazali su iz Udruge Franak koja je danas javno uputila savjete za Vladu - kako odgovoriti na opomenu Europske komisije. Udruga će poslati i svoje obrazloženje EK, za koju smatraju da se nema pravo miješati u pravni poredak RH, prije nego se određene pravne radnje odrade u Hrvatskoj.

Goran Aleksić izjavio je kako je udruga Franak, tri mjeseca nakon što je prijavila Vladu RH zbog odbijanja davanja potrebnih informacija u vezi s potencijalnom arbitražom, dobila je Zaključak povjerenice za informiranje kojim se nalaže Vladi da dostavi Udruzi Franak obrazloženu odluku o tome što banke traže prije pokretanja arbitražnih postupaka u Washingtonu. Upozorio je kako se radi "o još jednom primjeru koji govori o ponašanju Vlade u konkretnoj situaciji vezanoj uz konverziju, gdje se nepotrebnom tajnovitošću stvaraju dodatne tenzije".

Podsjetimo, Europska komisija je Hrvatskoj uputila opomenu u kojoj traži objašnjenje Zakona o konverziji, kako bi mogla prosuditi o usklađenosti tog zakona s pravom EU te daljnjem postupku. Udruga Franak podsjetila je da može uslijediti postupak na Europskom sudu pravde te da Europska komisija od tog suda može zahtijevati da novčano kazni Hrvatsku.

No, tvrdi udruga, ukoliko se država članica postavi prema tome na odgovarajući način te objasni kako nema kršenja EU prava, do novčane kazne uopće ne mora doći.

Ne treba plašiti građane

"Potrebno je zaustaviti plašenje građana nekakvim katastrofičnim scenarijem vraćanja stotina milijuna eura bankama iz proračuna", rekao je Aleksić.

Udruga Franak poslat će svoje očitovanje i o slučaju i o Zakonu o konverziji, kako tvrde, sa svim činjenicama i dokazima. Podsjetit će EK i da im već godinu dana u ladicama leži argumentirana prijava udruge Franak zbog kršenja prava Europske unije, i to od Vrhovnog suda RH, nabrojao je Aleksić te Vladi podijelio nekoliko savjeta.

"Vlada treba EK objasniti da postoji zadovoljavajuća proporcionalnost u konverziji kredita u švicarcima koja se temelji na činjenici da učinak konverzije nije milijardu eura, nego je to smanjenje glavnice uvećano za učinak manjka i preplate, učinak koji iznosi oko 850 milijuna eura. Na poreznim olakšicama putem kojih će banke vratiti 20 posto učinka konverzije odnosno 170 milijuna eura, nakon čega se učinak konverzije za banke smanjuje na 580 milijuna eura", rekao je Aleksić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetio je i da su svi krediti u francima bili vezani uz jednostrano promjenjive kamatne stope, čija je promjena u sedam poslovnih banaka sudski utvrđena nezakonitom, kao i da su Zakonom o konverziji banke abolirane u isplati iznosa nezakonito stečenih kamata u kreditima u švicarcima te nisu vratile dužnicima preplaćene kamate na temelju kolektivne pravomoćne sudske presude.

"Dio dužnika nije pokrenuo sudske postupke, a nakon konverzije 50.000 dužnika to vjerojatno neće ni učiniti, pa banke na temelju toga neće ostati bez dodatnih 400 milijuna eura čime se učinak konverzije smanjuje na 180 milijuna eura, a tu je i činjenica da su svi krediti konvertirani u kredite u eurima, i to po znatno višim kamatnim stopama, uz nedopuštenu primjenu sudski utvrđenih nezakonitih povećanja tih kamatnih stopa", podsjetio je Aleksić.

Banke ostvarile bruto dobit od 200 milijuna eura

Statistika pokazuje da se udio loših kredita između 30. rujna 2015. i 31. ožujka 2016. smanjio za 10 posto odnosno za 630 milijuna eura što učinak konverzije svodi na konačnih nula eura troškova za banke, jer uz naplatu prosječne kamatne stope pet posto za 10 godina banke će uprihoditi 173 milijuna eura dobiti od kamata iz tih bivših loših kredita. Naposljetku, banke su nakon gubitaka 2015. zbog konverzije, u prvome kvartalu 2016. ostvarile bruto dobit 200 milijuna eura odnosno 150 posto više nego u prvome kvartalu 2015. godine, navela je udruga Franak.

Aleksić stoga smatra kako bi ta objašnjenja trebala biti dovoljna da Europska komisija prekine postupak i ne tuži Hrvatsku zbog kršenja EU prava.

"Čak kada se to i ne bi dogodilo, vjerujemo da bi ECJ prihvatio argumentaciju Republike Hrvatske jer je ona istinita i iz nje se vidi da je konverzija bila više nego proporcionalna te da banke u stvari nemaju nikakvu štetu, nego su samo knjigovodstveno otpisale ono što bankama nije niti pripadalo", objasnio je Aleksić.

Vlada treba pomoći građanima

Vlada treba surađivati s građanima i braniti ih, a ne braniti interese banaka, smatra udruga Franak. To može učiniti tako, tvrdi Aleksić, da odmah pokrene državne inspekcije i HNB na suradnju s DORH-om povodom prijave udruge radi naplate prekršajnih kazni bankama koje nisu sa svojim dužnicima ugovorile fiksne kamatne marže. Time bi u državni proračun prikupila između devet i 25 milijardi kuna prekršajnih kazni od banaka i odgovornih osoba u bankama, izračunali su u udruzi.

Time bi se, smatra Aleksić, odmaknule sve opasnosti po proračun, smanji deficit, a bankama bi se stalo na kraj.

"Banke konverzijom nisu izgubile ništa. Naravno, lažu kao i obično, konverzija je dobra za njih, dobra za nas i za državu. Ta konverzija je najbolje što se dogodilo u monetarno-financijskom sustavu u zadnjih 10 godina", zaključio je Aleksić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara