Francuska: Borba protiv zatopljenja stajat će 1000 dolara po stanovniku godišnje

Francuska: Borba protiv zatopljenja stajat će 1000 dolara po stanovniku godišnje
Foto: Epa

ISPUNJAVANJE ciljeva Pariškog sporazuma o klimi stajat će 1000 dolara godišnje po stanovniku, rekao je danas francuski ministar financija Bruno Le Maire i pozvao na refinanciranje Zelenog fonda za klimu. 

"Klimatsko zagrijavanje je skupo. Prema našoj procjeni, ako želimo ispuniti ciljeve Pariškog sporazuma, sljedećih godina će biti potrebno po 1000 dolara godišnje po stanovniku", objasnio je ministar u Elizejskoj predsjedničkoj palači nakon susreta s predstavnicima gospodarstva. 

"Moraju se mobilizirati međunarodne organizacije, Svjetska banka, Europska investicijska banka i sa summita G7 u Biarritzu očekujemo objave o Zelenom fondu za klimu", nastavio je.

Zeleni fond za klimu

On je precizirao da je pozvao svoje kolege, ministre financija iz G7, i tražio od njih da sudjeluju u tom refinanciranju.

Zeleni fond za klimu, o čijem osnivanju je odlučeno u Cancunu u Meksiku 2010., a pokrenut je u Durbanu u Južnoafričkoj Republici sljedeće godine, prednost daje zemljama u razvoju koje su najviše izložene klimatskim promjenama.

Početni cilj fonda je bio prikupljanje 100 milijardi dolara godišnje od razvijenih zemalja u korist zemalja u razvoju. Pariškim sporazumom je kasnije taj cilj produljen do 2025. 

Osim tih iznosa, Bruno Le Maire želi mobilizirati "tehničke instrumente za usmjeravanje financijskog priljeva prema borbi protiv klimatskog zagrijavanja i obnovljivim izvorima energije".

"Potrebni su pouzdani, precizni i neutralni pokazatelji za upravitelje imovina, banke, osiguravajuća društva, da bi se mogli usmjeriti na uštede pojedinaca u borbu protiv klimatskog zagrijavanja i obnovljivim izvorima energije", precizirao je ministar koji je s kolegama osnovao "koaliciju ministara financija za zeleno financiranje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara