Francuska i dalje sumnjičava prema SAD-u, želi stvoriti europsku grupu u NATO-u

Francuska i dalje sumnjičava prema SAD-u, želi stvoriti europsku grupu u NATO-u
Foto: Epa

EUROPSKE zemlje bi trebale zajedno formirati "stup" u okviru NATO-a, predložila je danas francuska ministrica obrane Florence Parly zamoljena da komentira sporne izjave predsjednika Emmanuela Macrona o "moždanoj smrti" Sjevernoatlantskog saveza.

"Kada je predsjednik Republike spomenuo moždanu smrt NATO-a, to ne znači smrt NATO-a, ali  (...) nitko ne može zanemariti krizu kroz koju organizacija prolazi", istaknula je u Senatu.

"Naravno, na čisto vojnom planu stvari funkcioniraju. NATO je snažno oruđe (...) No to ne smije sakriti bit", istaknula je.

"Postoji ozbiljna sumnja u jamstvo američke sigurnosti"

Ministrica je napose osudila "očit nedostatak obrambenih napora Europljana, gdje bi čak i Europljani trebali formirati svoj stup unutar Saveza".

Po njezinim riječima, postoji "ozbiljna sumnja u jamstvo američke sigurnosti" i "temeljito propitivanje o solidarnosti između saveznika kada Turci napadaju upravo one koji se bore protiv Daecha (arapska kratica za skupinu Islamsku državu)" u Siriji, dodala je.

"Ne možemo biti zadovoljni takvim stanjem", dodala je Parly, rekavši da će se Francuska "na summitu (NATO-a) u Londonu zauzeti za to da se počne razmišljati o budućnosti Saveza".

"Europske obrane nema bez NATO-a i obratno", zaključila je.

"Moždana smrt" NATO-a

Francuski predsjednik, za kojega je europska obrana važna tema, potaknuo je početkom studenog val kritika unutar saveza ocijenivši da je NATO u stanju "moždane smrti".

Njegovu su izjavu kritizirale njemačka kancelarka Angela Merkel i novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koje su, poput mnogih Europljana, sumnjičave kada je riječ o mogućnosti snalaženja u vojnom pogledu bez Sjedinjenih Država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara