Francuska i Njemačka će potpisati novi sporazum o jačanju odnosa

Francuska i Njemačka će potpisati novi sporazum o jačanju odnosa
Foto: EPA

ANGELA Merkel i Emmanuel Macron potpisat će novi sporazum o jačanju francusko-njemačkih odnosa kako bi poslali pozitivnu poruku Europskoj uniji, oslabljenoj porastom nacionalizama. 

Tekst će biti parafiran sredinom dana u Aachenu, u Njemačkoj, četiri mjeseca prije europskih izbora, iako izaziva rasprave u Francuskoj, gdje krajnja ljevica i krajnja desnica u njemu vide gubitak nacionalnog suvereniteta i svrstavanje njihove zemlje s Berlinom.

Sporazum treba nadopuniti sporazum iz 1963. godine

Sporazum o francusko-njemačkoj suradnji i integraciji treba nadopuniti sporazum iz Elizejske palače koji su 1963. potpisali general de Gaulle i Konrad Adenauer, kojim se konkretiziralo francusko-njemačko pomirenje nakon rata.

"Sporazum predviđa zajedništvo, usklađenost  gospodarskih, vanjskih i politika obrane dviju zemalja, suradnju na prekograničnim regijama i zajedničku parlamentarnu skupštinu od 100 francuskih i njemačkih zastupnika."

"To je važan trenutak da se pokaže da je francusko-njemački par baza koja se može oživjeti u svrhu jačanja europskog projekta", istaknuo je Ured francuskog predsjednika.

"Nikada nismo otišli tako daleko u pogledu zajedničke obrane", dodali su iz Elizejske palače.

Zaštita u slučaju agresije

Dvije zemlje će usvojiti odredbu o međusobnoj zaštiti u slučaju agresije, po obrascu predviđenom u sklopu NATO-a. Oni će moći rasporediti zajednička sredstva u slučaju terorističkog napada ili surađivati u velikim vojnim programima, poput njihovih planova za tenkove i borbene zrakoplove.

"Njemačka i Francuska namjeravaju zajedno nastaviti pokretati događaje u Europi", ocijenila je Merkel u subotu. Merkel i Macron će održati govore i zatim sudjelovati u "građanskoj debati" s francuskim i njemačkim studentima.

Potpisivanje tog sporazuma se zbiva dok su oba čelnika oslabljena, Merkel se priprema prepustiti funkciju u jesen 2021., a Macron je suočen s krizom žutih prsluka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara