Francuska liječnica i medicinska sestra na suđenju zbog eutanazije

Francuska liječnica i medicinska sestra na suđenju zbog eutanazije

FRANCUSKA liječnica Laurence Tramois i medicinska sestra Chantal Chanel optuženi su da su otrovali pacijenticu koja je bolovala raka.

34-godišnja Tramois je priznala kako je 65-godišnjoj Paulette Druais, koja je umirala od raka gušterače, prepisala fatalnu dozu potasijum-klorida koja ju je usmrtila. Tramois je izjavila kako je to učinila na zahtjev pacijentice, kako bi "sačuvao njeno dostojanstvo".

40-godišnja medicinska sestra Chanel optužena je da je pacijentici ubrizgala smrtonosnu dozu lijeka. Incident se dogodio u kolovozu 2003. u bolnici Saint-Astier u jugozapadnoj Francuskoj, prenosi BBC. Prema Francuskom zakonu, maksimalna kazna koja ih očekuje, ako ih sud proglasi krivima je 30 godina zatvora. Izricanje presude zakazano je za petak.

Za eutanaziju se saznalo kad je netko od bolničkog osoblja prijavio incident direktoru bolnice koji je zatim kontaktirao policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli je tjedan više od 2000 medicinskog osoblja diljem Francuske potpisalo peticiju kojom pruža potporu Tramois i Chanel i zahtjeva promjenu zakona tako da se eutanazija dozvoli. Pobornici eutanazije su ispred sudnice u Perigeuxu oformili ljudski lanac u znak potpore ljudskom pravu na dostojanstvenu smrt. Prema informacijama francuske novinske agencije AFP, liječnica i sestra su imali punu podršku obitelji preminule Paulette Druais, a dr. Tramois je ujedno i sestra njene snahe.

Prema francuskom zakonu koji je usvojen 2005. godine, obitelj smrtno bolesnih pacijenata smiju zatražiti isključivanje s aparature koja ih održava na životu, ali liječnicima nije dozvoljeno poduzimati ikakve akcije kojima će pomoći pacijentima da umru.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara