Francuska najavila da će priznati Palestinu ukoliko ne dođe do rješenja izraelsko-palestinskog spora

Francuska najavila da će priznati Palestinu ukoliko ne dođe do rješenja izraelsko-palestinskog spora

Foto:Hina

FRANCUSKA je izjavila kako kreće u još jedan pokušaj rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba i upozorila da će ukoliko ti napori propadnu priznati Palestinsku državu.

"Francuska će sljedećih tjedana krenuti u pripremu međunarodne konferencije na kojoj će se okupiti obje strane i njihovi glavni partneri, američki, europski i arapski radi pronalaženja rješenja o dvije države", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, navodi agencija France Presse.

"Ne smijemo odustati od rješenja dviju država", naglasio je i izrazio žaljenje što se kolonizacija nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski diplomatski izvor dodao je kako Pariz namjerava pokrenuti ovu konferenciju do ljeta, piše Reuters.

Fabius je dodao da će u slučaju neuspjeha te inicijative, Francuska priznati palestinsku državu. On je podsjetio da je u studenom 2014. francuska nacionalna skupština navela mogućnost rješenja dviju država i da će u slučaju neuspjeha Francuska priznati Palestinu.

Francuski ministar vanjskih poslova je inzistirao na činjenici da je sigurnost Izraela "apsolutna potreba", ali i da "nema mira bez pravde".

Fabius je također izrazio žaljenje što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu predbacio glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu pružanje podrške terorizmu nakon što je Ban podsjetio da je naseljavanje ilegalno i tražio da bude zaustavljeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara