Francuska tajna služba razgovarala s oslobođenim novinarima-taocima

Agenti francuske tajne službe u četvrtak su razgovarali s dvojicom francuskih novinara oslobođenih nakon četveromjesečne otmice u Iraku.

Georges Malbrunot i Christian Chesnot vratili su se u Francusku u srijedu navečer, a dočekali su ih rodbina, prijatelji i političari predvođeni predsjednikom Jacquesom Chiracom.

Njih su dvojica proveli noć na tajnoj lokaciji, a francuska obavještajna služba DGSE nastoji otkriti što više može o tajanstvenim otmičarima.

Očekuje se da novinar Le Figaroa Malbrunot (41) i Chesnot (37), koji radi za Radio France Internationale, provedu Božić s obitelji i prijateljima.

Obojica su izgubili na težini, ali izgledaju zdravo i tvrde da ih otmičari nisu maltretirali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih i njihova vozača Sirijca 20. kolovoza oteli su na cesti od Bagdada do Najafa pripadnici tzv. Islamske vojske u Iraku. Otmičari su tražili od Francuske da opozove zabranu nošenja muslimanske marame u državnim školama, ali službeni je Pariz to odbio.

DGSE mobilizirao je "sto osoba" koje su neprestano radile na oslobađanju taoca u Iraku, koje je postalo "prioritet službe", objavilo je u četvrtak ministarstvo obrane, precizirajući da je operacija bila "opasna".

"Mobilizacija DGSE-a bila je stalna, potpuna, tijekom čitave krize u trajanju 124 dana. Krizna ćelija u Parizu i Bagdadu funkcionirala je bez prestanka tijekom čitavog tog razdoblja. Nije bilo nijednog dana prekida", naglasio je glasnogovornik na tjednom susretu s novinarima u ministarstvu.

(Hina) xvm/xbnš ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara