Francuska vlada Renaultu daje 5 milijardi eura zajma ako sačuva radna mjesta

Francuska vlada Renaultu daje 5 milijardi eura zajma ako sačuva radna mjesta
Ilustracija: EPA

FRANCUSKA vlada planira dati pet milijardi eura zajma za pomoć proizvođaču automobila Renaultu kako bi prevladao posljedice krize uzrokovane pandemijom covida-19, uz uvjet očuvanja radnih mjesta, priopćilo je francusko ministarstvo gospodarstva.

Taj plan potaknut je dogovorom Renaultova menadžmenta i sindikata o započinjanju razgovora o očuvanju radnih mjesta u tvornici u Maubeugeu, koja su trebala biti zatvorena u sklopu provedbe plana smanjenja troškova.

Renault je 2019. imao ukupni neto gubitak od 141 milijun eura

Renault, koji je u 2019. imao ukupni neto gubitak od 141 milijun eura, želi smanjiti troškove za 2,2 milijarde eura u sljedeće tri godine.

Izvršna direktorica kompanije Clotilde Delbos u petak je rekla da će plan utjecati na 15.000 radnih mjesta u svijetu i gotovo 4600 u Francuskoj.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron početkom tjedna je upozorio da se treba postići dogovor o radnim mjestima u tvornici Maubeuge i obližnjoj tvornici u Douaiju prije nego što vlada, koja je s 15,1-postotnim udjelom najveći pojedinačni Renaultov dioničar, odobri ikakve zajmove.

Ministarstvo je priopćilo kako će razgovori između uprave, sindikata i regionalnih vlasti o budućnosti tvornice Maubeuge početi sljedeći tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara