Francuski filozof Alain Finkielkraut ponovno u Hrvatskoj

FRANCUSKI filozof Alain Finkilekraut za ponovnoga posjeta hrvatskom glavnom gradu sudjelovat će na predstavljanju novoga broja "Europskoga glasnika", a održat će i predavanje pod naslovom "Pukotine Zapada raskid između Europe i Amerike".

Aktualnost i su-vremenost koju već više od jednoga desetljeća taj ugledni francuski filozof i esejist "dijeli" s hrvatskom javnošću, potvrđuje se i u odabiru teme - raskida između Europe i Amerike koju će izložiti u Europskome domu u subotu, 7. veljače.

O sukobu "staroga kontinenta" i Amerike, Finkielkraut će govoriti i na predstavljanju novoga - osmoga broja "Europskoga glasnika"(Le Messager europeen) u petak, 6. veljače u Muzeju Mimari. Nakladnik novoga broja "Europskoga glasnika" je Društvo hrvatskih pisaca, dok je prethodnih sedam brojeva objavljeno u nakladi Društva hrvatskih književnika.

Sam Finkielkraut direktor je francuskoga izdanja "Europskoga glasnika" koji, međutim, u Parizu više ne izlazi.

Široj hrvatskoj javnosti posebno su poznate dvije Finkielkrautove knjige "Kako se to može biti Hrvat?" i "Zločin je biti rođen" koje se izravno odnose na ratne sukobe na prostoru bivše Jugoslavije. U Hrvatskoj koju je Finkielkraut skoro redovito posjećivao od uspostavljanja njezine samostalnosti, prevedene su i predstavljene, među ostalim, i njegove knjige "Imaginarni Židov", "Nezahvalnost" i "Dolazi glas s druge obale".

Javnosti je pak posebice poznato Finkielkrautovo zauzimanje za pravo hrvatskoga naroda na samostalnu državu na početku srpske agresije na Hrvatsku, što je u to vrijeme bio rijedak slučaj među francuskim intelektualcima.

Alain Finkilekraut rođen je u Parizu 1949. od roditelja poljskih Židova. Profesor je na Politehničkoj školi u Parizu i urednik radio emisije na "France Culture". Objavio je više od petnaest knjiga eseja, od kojih su mnogi prevedeni na hrvatski.

Za svoj rad Alain Finkielkraut dobio je mnoge prestižne europske nagrade.

(Hina) xip yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara