Francuski ministar vanjskih poslova: "Pariz i Berlin će ponuditi rješenja za učinkovitiju EU"

Francuski ministar vanjskih poslova: "Pariz i Berlin će ponuditi rješenja za učinkovitiju EU"

Foto: FAH

PARIZ i Berlin će drugim europskim zemljama ponuditi rješenja za "učinkovitiju" EU bez ustavnih ispada, izjavio je u petak za agenciju France presse francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije (EU).

Socijalilstički ministar je objasnio da o tome razgovara s njemačkim socijal-demokratskim kolegom Frank-Walter Steinmeierom čim je stupio na funkciju, u veljači, puno prije četvrtka kada su Britanci izglasovali izlazak iz EU.

"Naša razmišljanja podastiremo predsjedniku Francoisu Hollandeu i kancelarki Angeli Merkel", dodao je. Dvojica čelnika se trebaju satati u ponedjeljak u Berlinu s talijanskim premijerom Matteom Renzijem na razgovorima o njihovom stajalištu nakon britanskog referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Potrebna je francusko-njemačka usklađenost", nastavio je Ayrault. "Ako se nećemo dogovoriti, nećemo moći ponuditi uspješne prijedloge za raspavu".

On je naglasio važnost "konkretnih rješenja" u EU, "kako bi se poboljšalo naše djelovanje bez pokretanja velikih zahvata".

Nekoliko izvora je posljednjih tjedana spomenulo da se razmatra francusko-njemačka inicijativa. Pariz drži da se Europa treba usredotočiti na bitno, rekao je petak Francois Hollande.

Jean-Marc Ayrault je spomenuo "Europsku strategiju na razini obrane" i mogućnost usporavanja plana predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera  kojem je cilj pokretanje rasta u Europi i financiranja koje bi osigurala EU u visini od 21 milijardu eura.

Šefovi francuske i njemačke diplomacije će u subotu u Berlinu razmijeniti stajališta s kolegama iz drugih zemalja utemeljiteljica EU (Italija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg), a "zatim će malo pomalo širiti krug", rekao je Jean-Marc Ayrault.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara