Francuski premijer kaže da su izmjene mirovinskog sustava neizbježne

Francuski premijer kaže da su izmjene mirovinskog sustava neizbježne
Foto: EPA

IZMJENE francuskog mirovinskog sustava su neizbježne i građani to znaju, rekao je u petak, tijekom drugog dana štrajka protiv predloženih vladinih reformi, premijer Edouard Phillipe. 

Francusku potresa drugi dan prometnog kaosa i smanjenog broja osoblja u školama i bolnicama nakon što se uličnim prosvjedima pridružilo 800.000 ljudi. 

"Naši građani znaju da se široki raspon trenutnih verzija mirovinskog sustava, njih 42, ne može održati", rekao je Phillipe. "Čak znaju i da ćemo, malo po malo, morati raditi dulje", dodao je. 

"Mislim da Francuzi više ne mogu prihvaćati režim po kojemu neki ljudi, koji rade jednak posao, odlaze u mirovinu s više novca i ranije nego ostali", rekao je francuski premijer referirajući se na mirovinski sustav za radnike u javnom prijevozu koji čine okosnicu štrajka. 

Philippe je rekao da se drži plana reforme mirovinskog sustava, ali ističe da će promjena biti postepena, a ne "brutalna". 

"Vjerujem u društveni dijalog. Sukob nikada neće biti logičan", rekao je francuski premijer nakon što su sindikati pozvali na novi štrajk i demonstracije protiv vladinog plana mirovinske reforme za utorak, 10. prosinca. 

Phillipe je rekao da će najaviti vladin plan mirovinske reforme u srijedu u podne nakon završnog sastanka sa sindikatima i poslodavcima koji će se održati u ponedjeljak. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara