Francuski referendum o ustavu EU-a: protivnici vode s 56 posto glasova

Protivnici ustava Europske unije u Francuskoj dobili bi 56 posto glasova birača da se referendum o tom pitanju održava u nedjelju, zaključak je najnovijeg istraživanja provedenog u petak, nakon televizijskog nastupa Jacquesa Chiraca, a objavljenog u subotnjem broju "Le Parisiena".

Prema tom istraživanju, 51 posto Francuza koji su gledali ili su čuli nešto o predsjednikovu nastupu u emisiji na TF1 (70 posto ispitanika) reklo je da Chirac "nije bio uvjerljiv", dok ih je 40 posto imalo oprečno mišljenje.

Ministar unutarnjih poslova Dominique de Villepin upozorio je u petak navečer u prigodi posjeta Mantes-la-Jolieu da bi pobjeda protivnika ustava na referendumu 29. svibnja mogla dovesti zemlju u "slijepu ulicu", istaknuvši da "Francuska treba Europi" i da bi se neprihvaćanjem ustava Francuska našla "na pomoćnom sjedalu na kraju razreda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Socijalistički zastupnik iz okruga Landes Henri Emmanuelli koji zagovara odbacivanje europskog ustava na referendumu rekao je u razgovoru za list "Liberation" da "glasovati za ustav znači prihvatiti liberalnu narav sadašnje Europe i pridonijeti dugotrajnom ukorjenjivanju u liberalizmu".

Usto je oštro napao "one koji su opsjednuti" predsjedničkim izborima 2007. i kojima bi "bilo bolje da se zapitaju ima li vode u moru kojim bi trebali ploviti umjesto da dotjeruju svoj katamaran".

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara