Francuski se hodočasnici na putu ka Sinju izgubili na Mosoru, izvlačili ih helikopterom

Foto: HGSS

SRETNO je završila nepromišljena epizoda osmoro francuskih hodočasnika koji su se izgubili na Mosoru. Tražili su ih cijeli dan i konačno pronašli. Akciju HGSS-ovaca je vodio Stipe Božić.

Do Sinja i Gospe preko Mosora

Spasitelji su ih pronašli na sjevernim obroncima Mosora iznad špilje Vranjača. Sve je u redu s njima, samo su iscrpljeni. Za izvlačenje iznemoglih Francuza angažiran je helikopter HRZ-a.

Namjeravali su inače preko Mosora stići u Sinj, unatoč tome što su ih mještani Žrnovnice nagovarali da odustanu od svog plana.

Francuzi su imali mobitel, no kretali su se područjem u kojem nema signala jer se s njima nije mogla uspostaviti nikakva komunikacija.

Očito nisu bili spremni za iskušenja koja ih očekuju na njihovom hodočašću. Zalutali su na izrazito negostoljubivom kraškom terenu. Potragu je HGSS pokrenuo sinoć, no kako nije bilo poziva, očekivali su da će se Francuzi sami spustiti do nekog od naseljenih mjesta u podnožju Mosora. U jutarnjim satima nastavljena je potraga i obilazak svih silaznih destinacija kako bi se ušlo u trag nestalim hodočasnicima. Potragu je ometala činjenica da su čak tri grupe Francuza tog dana preko Mosora krenule na pješačenje pa su GSS-ovci dobivali kontradiktorne informacije o njihovom kretanju.

Zona traženja - cijeli Mosor

"Nije se znalo u kom su pravcu nestali hodočasnici što je širilo zonu potrage na praktično cijeli Mosor", objasnio nam je kompleksnost situacije Vinko Prizmić, šef HGSS-a. Kako potraga tijekom jutra nije dala rezultata, u popodnevnim satima pokrenuto je traganje iz zraka. Ekipa letača spašavatelja konačno je uspjela locirati nestale Francuze, koji su prebacivani na fiksnom užetu ispod helikoptera u dolinu na predjelu Punde kraj Dugopolja.

"Mjesto na kojem su pronađeni nalazi se u kotlini na oko tisuću metara nadmorske visine pa je trebalo dosta umješnosti da se ta složena operacija provede nekoliko puta uzastopno, jer se radilo o čak osmero turista. Jedan od njih ima lakšu ozljedu noge dok su ostali neozlijeđeni i što je najvažnije izvučeni su iz kamenjara tako da su izbjegli još jedan dan po paklenom suncu. Što se zapravo dogodilo i koji su razlozi njihovog lutanja, nije nam poznato", kaže Prizmić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara