"Francuskoj hitno treba etnička statistika"

FRANCUSKI ministar za ravnopravnost građana Azouz Begag zahtijeva od francuske vlade da hitno ukine zabranu skupljanja podataka pomoću kojih bi vlasti dobile uvid u nacionalnu, vjersku i rasnu statistiku stanovništva.

Begag svoj zahtjev temelji na ideji da bi vlast uvidom u spomenutu statistiku imala jasniju sliku o ravnopravnosti francuskog stanovništva, jer bi se time lako moglo vidjeti kakav je profil populacije zaposlen u raznim sektorima državnog društva, počevši od policije, sudstva, javne službe te privatnog sektora.

Ministar vjeruje da bi se transparentnom analizom prikupljenih podataka mogla utvrditi opravdanost tvrdnji koje su posljednjih 20-ak dana iznosili francuski useljenici, uglavnom crnici i muslimani, nezadovoljni svojim statusom u društvu.

Prosvjednici su kao glavni razlog divljanja na ulicama francuskih gradova navodili diskriminaciju u dodjeli poslova, zbog koje je i većina useljenika došla živjeti u Francusku. Begag pak želi utvrditi istinitost tih tvrdnji, a pravi uvid u stanje mogao bi dovesti do konkretne promjene koja bi rezultirala pozitivnim ishodom za obje strane, u ovom slučaju za useljenike i starosjedioce.

"Moramo vidjeti pravu boju Francuske. Da bismo to utvrdili moramo izmjeriti proporciju useljeničke djece u policiji, sudstvu, javnom ali i u privatnom sektoru." - smatra Begag, prenosi Le Figaro.

Ministar za ravnopravnost se nada da će parlamentarni izbori 2007. godine donijeti veći postotak kandidata pripadnika manjinskih etničkih skupina koji će ući u parlament. Prema postojećem stanju, niti jedan član parlamenta s francuskog glavnog državnog teritorija nije afričkog ili arapskog podrijetla, dok na istom prostoru čak 10 posto populacije sačinjavaju upravo Arapi i Afrikanci.

"Mjesto rođenja našeg stanovništva, i njihovih predaka, mogu nam dati ideju o razmjerima razlika u društvu, ali i čvrstu točku za djelovanje u rješavanju problema" - zaključio je ministar  Begag.

(Foto: Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara