"Francuskoj hitno treba etnička statistika"

"Francuskoj hitno treba etnička statistika"

FRANCUSKI ministar za ravnopravnost građana Azouz Begag zahtijeva od francuske vlade da hitno ukine zabranu skupljanja podataka pomoću kojih bi vlasti dobile uvid u nacionalnu, vjersku i rasnu statistiku stanovništva.

Begag svoj zahtjev temelji na ideji da bi vlast uvidom u spomenutu statistiku imala jasniju sliku o ravnopravnosti francuskog stanovništva, jer bi se time lako moglo vidjeti kakav je profil populacije zaposlen u raznim sektorima državnog društva, počevši od policije, sudstva, javne službe te privatnog sektora.

Ministar vjeruje da bi se transparentnom analizom prikupljenih podataka mogla utvrditi opravdanost tvrdnji koje su posljednjih 20-ak dana iznosili francuski useljenici, uglavnom crnici i muslimani, nezadovoljni svojim statusom u društvu.

Prosvjednici su kao glavni razlog divljanja na ulicama francuskih gradova navodili diskriminaciju u dodjeli poslova, zbog koje je i većina useljenika došla živjeti u Francusku. Begag pak želi utvrditi istinitost tih tvrdnji, a pravi uvid u stanje mogao bi dovesti do konkretne promjene koja bi rezultirala pozitivnim ishodom za obje strane, u ovom slučaju za useljenike i starosjedioce.

"Moramo vidjeti pravu boju Francuske. Da bismo to utvrdili moramo izmjeriti proporciju useljeničke djece u policiji, sudstvu, javnom ali i u privatnom sektoru." - smatra Begag, prenosi Le Figaro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar za ravnopravnost se nada da će parlamentarni izbori 2007. godine donijeti veći postotak kandidata pripadnika manjinskih etničkih skupina koji će ući u parlament. Prema postojećem stanju, niti jedan član parlamenta s francuskog glavnog državnog teritorija nije afričkog ili arapskog podrijetla, dok na istom prostoru čak 10 posto populacije sačinjavaju upravo Arapi i Afrikanci.

"Mjesto rođenja našeg stanovništva, i njihovih predaka, mogu nam dati ideju o razmjerima razlika u društvu, ali i čvrstu točku za djelovanje u rješavanju problema" - zaključio je ministar  Begag.

(Foto: Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara