Francusko-njemačka osovina mora se proširiti i na Britaniju

FRANCUSKO-NJEMAČKA osovina morat će se proširiti barem na Veliku Britaniju ako želi igrati odlučujuću ulogu i u Europskoj uniji s 25 članica, posebice na području vanjske politike i zajedničke sigurnosti, smatraju europski analitičari.

Pariz i London u utorak su učinili korak u tom smjeru na summitu u Le Touquetu (sjeverna Francuska), gdje su objavili zajednički cilj da imaju ´stalno na raspolaganju europski nosač zrakoplova´.

Dvije su zemlje također najavile da žele povećati ´interoperabilnost svojih zračnih i pomorskih snaga´ te ´pojačati europsku suradnju na području sigurnosti i obrane´.

Više europskih stručnjaka smatra da je britansko-francusko približavanje nužno ako se želi izbjeći izoliranost njemačko-francuskog para u budućoj velikoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Proširenjem Europe na 25 članica sljedeće godine, karte će biti nanovo podijeljene, priznaju u Parizu. Ostale europske zemlje ´nisu više spremne od prve prihvatiti neko stajalište samo zato što su ga prihvatili Nijemci i Francuzi´, nedavno je izjavio bivši francuski ministar vanjskih poslova Hubert Vedrine.

´Francusko-njemačka osovina se mora prilagoditi. Jasno je da nam Britanci trebaju, primjerice, kada je riječ o obrani´, izjavio je za AFP izvor iz francuske vlade koji je želio ostati anoniman.

Osim obrane, London i Pariz također imaju interesa i u vanjskoj politici, smatraju dvojica povjerenika Europske komisije, Francuz Michel Barnier i Britanac Chris Patten. Utoliko više, što Njemačka, koja je zajedno s Francuskom izradila zajednički tekst o europskoj obrani, nipošto nije oduševljena idejom da poveća troškove za vojne potrebe.

U području vanjske politike i zajedničke sigurnosti, Francuska i Velika Britanija ´imaju posebnu odgovornost zbog njihova povijesnog angažiranja u svjetskim poslovima´, ocjenjuju povjerenici Barnie i Patten.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara