Franjo stigao u Emirate. Ovo je prvi posjet jednog pape Arapskom poluotoku

Franjo stigao u Emirate. Ovo je prvi posjet jednog pape Arapskom poluotoku
Foto: EPA

PAPA Franjo stigao je danas u Ujedinjene Arapske Emirate, što je prvi posjet jednog pape Arapskom poluotoku, gdje želi graditi mostove s islamom i potvrditi međuvjerski dijalog kao kamen temeljac svog papinstva.

Papa, koji je sletio u zračnu luku u Abu Dhabiju, boravit će u UAE-u do utorka, a dotad će se sastati s muslimanskim političkim i vjerskih vođama te održati misu na otvorenom.

On se nada da će posjet Arapskom poluotoku doprinijeti pisanju nove stranice u odnosima između religija.  

"Sretan sam što mogu u vašoj dragoj zemlji otvoriti novu stranicu odnosa između religija, potvrđujući time da smo braća, iako različiti", rekao je u videoporuci građanima UAE-a objavljenoj u četvrtak. 

Jačanje veza između kršćanstva i islama

Franjo je kao temelj svoga papinstva odredio jačanje veza između kršćanstva i islama.  

Njegovi redoviti apeli da se prihvate migranti i izbjeglice, većinom muslimani, pomogli su mu osigurati podršku zajednice, baš kao i kada je papinskim avionom tri muslimanske obitelji prevezao s grčkog otoka Lezbosa do Vatikana.

Franjo se proteklih godina dvaput susreo sa šeikom Ahmedom al-Tajebom, imamom kairskog sveučilišta Al-Azhara, najuglednije ustanove sunitskog islama. 

Šeik al-Tajeb, koji je vrlo kritičan prema džihadistima, koji inspiraciju crpe iz tvrdokornog salafizma, s Franjom će se ponovno sastati u ponedjeljak na međunarodnom međureligijskom sastanku u Abu Dabiju.

Odbio povezati islam s nasiljem

Papa Franjo pazi da ne koristi pojam "islamist" kada se neki napad izvrši u ime islama, preferirajući korištenje riječi "terorist".

On je 2014. pozvao muslimanske političke i vjerske vođe i učenjake da nedvosmisleno osude terorizam, izvor islamofobije.

Također, kršćanske, židovske i muslimanske fundamentaliste Franjo postavlja na istu razinu, na "devijacije".

Prije tri godine odbio je "povezati islam s nasiljem" odgovarajući na pitanje o ubojstvu francuskog svećenika Jacquesa Hamela koje su počinila dva islamska militanta.

Tada je ustvrdio da je "svijet u ratu", ali je tvrdio da religija nije uzrok.

"Kada govorim o ratu, govorim o ratovima zbog interesa, novca, resursa, a ne religije. Sve religije žele mir, neki drugi žele rat", rekao je papa Franjo. 

Papa će posjet Emiratima, zemlji koja je mnogo tolerantnija od, primjerice, Saudijske Arabije gdje crkve uopće nisu dopuštene, završiti u utorak misom na otvorenom.

U Emiratima živi oko 9,7 milijuna stanovnika, od kojih je milijun katolika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara