Franjo Tuđman o Vici Vukojeviću: "Kada imaš posla sa idiotima, takve se stvari događaju"

Foto: Arhiva

JOSIP MANOLIĆ svjedočio je danas na splitskom Županijskom sudu na suđenju Boži Vukušiću, tajniku počasnog Bleiburškog voda, kojeg terete da je 1991. godina oteo operativce SDB-a Blagoja Zelića i Petra Gudelja.

Tajnik Bleiburškog voda u optužnici kao Superman

Posve fizički nemoguće za otmicu koja je trajala mjesec i pol, tijekom koje su Zelić i Gudelj skrivani na dvije lokacije (Urličići i raketna baza Žrnovnica), optužen je samo tajnik Vukušić, premda je u najboljem slučaju mogao biti tek požrtvovni operativac na terenu. Premda su svjedoci, krema hrvatske špijunaže, govorili i o umješanosti Vice Vukojevića i Jerka Vukasa, aktualnog veleposlanika u Iraku, optuženičku klupu grije tek siroti Vukušić. Osim njega, Državno odvjetništvo dokačilo je još dvojicu agenata, no slučaj je protiv njih otišao u zastaru, i to relativnu.

Manolić je već svjedočio u istrazi prošlo ljeto, neposredno uoči podizanja optužnice, koja koncem ove godine također odlazi u zastaru. Unatoč više nego respektabilnih 91. godine života, Manolić je bio vrlo koncentriran i lucidan. I nije samo da ga mozak služi. Do Splita je zaparao za volanom. Dio puta je vozio on, a dio prijatelj. Zamolio je sutkinju Ivonu Rupić da ga, ako bude potrebe, idući put pozove malo kasnije, jer je na put morao vrlo rano - u 4 ujutro.

SZUP i SIS rasvjetljavali otmicu, a papira nigdje nema?!

Manolić je u doba otmice bio šef Ureda za zaštitu ustavnog poretka. Nije se mogao sjetiti je li imao pisani dokument SZUP-a ili SIS-a, o otmici ga je izvještavao zamjenik Zdravko Mustač. Nije sumnjao u njega, jer izvještavao u skladu sa izvješćima Službe za zaštitu ustavnog poretka i tadašnjeg šefa SIS-a Josipa Perkovića, koji je također svjedočio u postupku.

Manolić tvrdi da je zamjeniku Mustaču naložio da se oteti moraju osloboditi. On konkretno nije davao naređenja, a koliko se sjeća, akcija oslobađanja nije realizirana. Nema ni govora da je otmica bila fingirana, jer se tijekom istrage pokazalo da je zaista i izvršena, ustvrdio je Manolić, koji nije mogao decidirano kazati je li Jerko Vukas, tada pomoćnik ministra unutarnjih poslova, a danas veleposlanik u Iraku, naložio mjere da se talačka kriza riješi. Ne zna je li Vukas ovlastio Vukušića da otkrije tko je oteo Zelića i Gudelja, ali zna da je njegov zamjenik Mustač imao razgovor sa Vukasom oko otmice. 

"Nije se smjelo doznati da su usred Splita oteti urbani Srbi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedniku Tuđmanu Manolić je pričao o otmici i kazao mu da se sumnja na Vicu Vukojevića i Božu Vukušića. "Tuđman mi je tada kazao: 'Kada sa idiotima imaš posla, takve se stvari događaju". Znamo da se u to vrijeme nije smjela dogoditi apsolutno nikakva afera koja bi pogoršala poziciju Hrvatske na međunarodnom planu. Nije se smjelo doznati da su usred Splita oteti urbani Srbi, kao ugledni građani. Stoga je predsjednik inzistirao da se stvar riješi bez ikakvih afera i javnih istupa. U to vrijeme Hrvatska je bila priznata tek od nekih država Europske unije. Bio je snažan pritisak međunarodne zajednice da se pokaže da je riječ o pravnoj državi", podsjetio je Manolić, koji je optuženog prvi put sreo na projekciji njegovog filma o ubojstvu Bruna Bušića, kojeg je potpisao sa Vicom Vukojevićem.

Tuđman nije podržao film o ubojstvu Bruna Bušića

Film se gledao u Tuđmanovom uredu. Pred najvišim državnim i stranačkim vrhom, istaknuo je Manolić. Tuđman nije podržao film.

Primijetio je, kaže, da su osobe u filmu govorile pod određenim pritiskom. Ne zna Manolić o kome se radi. "Moglo se zaključiti da se otete osobe nalaze u nekakvim komorama - bunkerima. Ja sam se koncentrirao isključivo na sadžaj filma", obrazložio je Manolić.

Na pitanje obrane Manolić se ipak prisjetio da je s Vukasom vodio razgovor o otmici, kad je ovaj navratio u Centar SZUP-a. No, to, kaže, nije bilo od krucijalne važnosti, jer je istraga već krenula. Ne sjeća se je li o tome razgovarao sa Perkovićem, možda eventualno onako uzgred na hodniku. 

"Vukas je morao pronaći otmičare"

"Nije bilo nikakvih sumnji niti razgovora da je otmicu organizirao Jerko Vukas. On je bio ovlašten da pronađe tko je oteo Zelića i Gudelja", kazao je Manolić. Za Zelića je čuo da je bio šef UDBE u Splitu, za Gudelja nikad nije čuo do ovog slučaja.

Najbolje je u svemu što pisanih tragova o slučaju o kojem je danas govorio Manolić više uopće nema. Nestali!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara