Fukushima zabrinula i Talijane: Uveli jednogodišnji moratorij na sve odluke o gradnji nukelarke

Foto:AFP

VLADA Silvija Berlusconija uvela je danas jednogodišnji moratorij na planove za izgradnju nuklearnih postrojenja u zemlji, vjerojatno zbog bojazni građana nakon japanske nuklearne katastrofe.

Prema istraživanja iz veljače, prije nesreće u Japanu, 58 posto Talijana protivilo se gradnji nuklearnih elektrana, da bi zadnja anketa pokazala da ih se čak 90 posto zalaže za uvođenje obnovljivih izvora energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski ministar ekonomije Paolo Romani pojasnio je da moratorij znači da će biti onemogućeno donošenje bilo kakve odluke ili razmatranje pogodne lokacije za izgradnju nuklearke. Usprkos jednogodišnjoj zabrani, Talijani će već 12. lipnja izaći na referendum kako bi rekli podržavaju li odluku iz 2008. kojom  je otvoren put za izgradnju atomskih centrala.

" Građani zbog moratorija sada mogu glasati u opuštenijoj i racionalnijoj klimi, umjesto da odluke donose na temelju emocija", izjavio je za AFP izvor iz talijanske vlade.

Talijani su na referendumu iz 1987., godinu dana nakon Černobila,  velikom većinom odlučili zabraniti upotrebu nuklearne energije u civilne svrhe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara